Helyettes államtitkár: a honvédségben kiváló roma katonák szolgáltak és szolgálnak

HírKlikk 2024. június 18. 13:30 2024. jún. 18. 13:30

Az orosz-ukrán háború tapasztalatai egyértelműek: modern hadsereg nem létezhet megfelelően felszerelt és kiképzett tartalékos erő nélkül, ezért a haderőfejlesztés egyik központi eleme a területvédelmi erők fejlesztése - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára Barcson kedden.

Czermann János a HM területvédelmi tartalékosok toborzókampányának rendezvényén közölte: a hétfőn indított Szeretem, megvédem! mottójú országos kampány célja, hogy minél többen megismerjék a tartalékosoknak kínált lehetőségeket.

A területvédelmi erők alaprendeltetése hátországvédelmi, támogató, kiegészítő, hadkiegészítő feladatok ellátása lesz, de közreműködnek rendvédelmi feladatokban és a honvédségi szervezeti feladatok hatékony ellátásában is - jegyezte meg.

Hangoztatta, a területvédelmi erők szíve és motorja maga a tartalékos katona, aki motivált, szereti a hazáját és kiválóan ismeri azt az országrészt, ahol él és szolgál.

Várják azon tettre kész, bátor jelentkezőket, akik többet szeretnének kihozni magukból, szeretnének egy összetartó közösség tagjává válni, tenni akarnak Magyarországért, otthonukért, szeretteikért - tette hozzá.

Kiemelte, a tartalékos katonai szolgálat összeegyeztethető a civil élettel, bárki lehet területvédelmi tartalékos katona család, munka, vagy tanulmányok mellett, ha betöltötte 18. életévét és fizikailag alkalmasnak bizonyul.

A tartalékos katonai szolgálat megbecsültség, kihívás és erő, az a többlettudás és képesség, amit a katonai alapkiképzés nyújt a jelentkezőknek, a civil életben is hasznosítható, a tartalékos katona előnyére válik - mondta.

Kitért rá, hogy a területvédelmi tartalékosok a szerződés aláírásakor bruttó 150 ezer forint szerződéskötési, évi bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díjat kapnak, valamint 500 ezer forint ajánlási bónuszban is részesülhetnek, ha közreműködésük eredményeként további tartalékos, illetve szerződéses katona csatlakozik a honvédséghez.

A 18. életévüket betöltött, szakképzésben tanulók, illetve a felsőoktatási intézmények hallgatói havi 110 ezer, illetve 160 ezer forint tartalékosi ösztöndíjra pályázhatnak - fűzte hozzá.

Czermann János szólt arról, hogy megállapodott Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztossal, hogy a Barcs térségéből jelentkező roma fiataloknak helyben biztosítják az alapkiképzést.

A honvédségben kiváló roma katonák szolgáltak és szolgálnak, a roma közösség számíthat a Magyar Honvédségre és a Honvédelmi Minisztériumra - jelezte.

A helyettes államtitkár közölte, a területvédelmi tartalékos kampányról az érdeklődők a toborzóirodákban, az iranyasereg.hu oldalon és a Magyar Honvédség call centerében kaphatnak meg minden szükséges információt.

Sztojka Attila közölte, a roma közösség ott volt Magyarország történetében, jóban és rosszban is, ott volt 1848-1849-ben, a háborús időszakokban, valamint 1956-ban.

Ott voltak, amikor a magyaroknak szükségük volt a roma közösségre, és a romák is számíthattak a magyarságra - jelentette ki, hozzátéve: ez olyan sorsközösség, amelynek közös a múltja, jelene, és egyre inkább közös lesz a jövője.

Úgy vélte, erőforrásként kell tekinteni a roma közösségre, meg kell nyitni számára azokat a lehetőségeket, amelyek megerősíthetik részvételüket a haza szolgálatában.

A területvédelmi tartalékos szolgálattal olyan pálya nyílik meg, amely sok roma számára "nem olyan mértékben volt elérhető" a rendszerváltás óta, de a honvédelem megújításának köszönhetően részt tudnak venni benne - mondta.

Szavai szerint nincs nemesebb dolog, mint a közösségünkért, a hazánkért szolgálatot teljesíteni.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom