Herczog Mária: a költségvetésnek nincs köze a családokhoz, sem a támogatáshoz

Németh-Kállai Szilvia 2022. július 25. 14:40 2022. júl. 25. 14:40

Már a korábbi 12 év sem volt családbarát csak névlegesen. Teljesen egyértelmű, hogy azok, akik döntöttek, soha életükben nem nélkülöztek, vagy már elfelejtették, hogy milyen az, amikor szűkös költségvetésből kell gazdálkodni. Tökéletesen látszik, hogy nemcsak, hogy nem családbarát, de nemzetbarátság sem tételezhető fel erről a kormányról, mert nagyon sok olyan intézkedése van – idetartozik a kata módosítása is –, ami nem segíti a gazdaság helyreállítását. Egyszerűen nem teszi érdekeltté az embereket abban, hogy a kifehérített gazdaságot tovább fehérítsék, hanem – ahogy már nagyon sokan jelezték – a szürke vagy a fekete gazdaságba fognak kényszerülni, hacsak nem adják fel a tevékenységüket. Ha egy csomó vállalkozás megszűnik, akkor adót sem fognak befizetni, és számtalan ember élete ellehetetlenül, nem fog tudni állást, munkát találni, vagy aránytalanul keveset fog keresni – véli Herczog Mária szociológus.

– Pár nap múlva szembesülnek a családok azzal, mennyit is kell fizetniük az új rezsiszabályok szerint.

– Ami a rezsi ügyét illeti, egyértelműen nem mond igazat a kormány. Sokan kifejtették már, hogy ez a rezsicsökkentés nem volt igazi rezsicsökkentés, hiszen évekig a piaci ár fölött számláztak és a tényleges költségek felett kellett fizetni. Amit most kell majd fizetni, az meg lényegesen magasabb összeg, mint amit most más országokban fizetnek. Emellett abszolút elfogadhatatlannak tartom, hogy nem arra ösztönzik az embereket, hogy gazdaságosabban világítsanak, főzzenek vagy süssenek. Az elmúlt évtizedben pedig nemcsak nem támogatták, de gyakorlatilag akadályozták, hogy minél többen korszerűsítsék a rendszerüket, nőjön a megújuló energia használata az országban.

– Egy családbarát költségvetés figyelembe veszi a rászorulókat is. A hétfőn elfogadottal mi a helyzet?

– Az nem. Teljesen evidens, hogy a rászorultsági szempontok figyelembevételével kellene megállapítani a különféle kedvezményeket, ugyanúgy, ahogyan az számtalan országban történik. Bevétel-, illetve vagyonarányosan kellene megállapítani, hogy kinek milyen támogatásra van szüksége, és nem univerzálisan szűkíteni vagy tágítani a lehetőségeket. Hiszen a magas jövedelműeknek értelemszerűen volna miből akár többet is fizetniük, de nem fognak. Azok meg, akiknek nincs miből, sokkal többet kellene vállaljanak, mint amire képesek. Ez így nagyon igazságtalan és azt is mondhatnám, hogy gonosz rendszer. Amiben semmiféle társadalmi, közösségi szolidaritás, se együttérzés, semmilyen valódi családtámogatás nem érvényesül. Ez egy perverz rendszer és nem vagyok ezzel a véleménnyel egyedül.

– A kormány mindenhol azt hangoztatja, hogy mennyivel többet ad a családoknak ebben a költségvetésben…

– Amit mondanak, annak nincs jelentősége. Ha tényszerűen, a számok alapján nézzük, akkor látható, hogy nem ad többet, illetve nem azoknak és nem azt, amire szükség lenne. A magas jövedelműek aránytalanul sok kedvezményt kaptak, a többség pedig semmit. De nem csak a családokról van szó, akik közvetlenül fognak nagyon nehéz helyzetbe kerülni, hanem az önkormányzatokról, az intézményfenntartókról az egészségügyi intézményekben, az óvodákban, iskolákban, a gyermekjóléti szolgálatokban, és minden más szociális segélyszolgálatnál meg fognak jelenni a megemelt költségek. Ha például a gyerekvédelmet nézem, a nevelőszülőket, a gyerekotthonokat, vagy bármilyen egyéb gyerekekkel összefüggő tevékenységet végzők már teljesen ellehetetlenültek az elmúlt években, a nem emelkedő családi pótlék, munkabér, ellátmány okán, az infláció, az élelmiszer-áremelkedés, a közüzemi díjak emelkedése tovább rontják a helyzetet, minden területen.

– Mi az oka annak, hogy az emberek nem látják át a valós helyzetet?

– Ha a politikusok nem hajlandók meghallani és megvitatni ezeket a szempontokat és számításokkal bizonyítani a saját érveiket, az egyértelmű jelzés. Azok az emberek, akik nem olvasnak idegen nyelveken vagy nem látnak más hírforrást, mint a földi sugárzású magyar televíziót, azoknak el lehet mesélni, hogy Európában nem támogatják a családokat, illetve magasabbak a rezsiárak. Ezzel nem tudunk mit kezdeni, mert a másik oldal nem teremtett magának lehetőséget a tömegtájékoztatásra, a civil szférának pedig lehetősége sincs és nem is volt erre. Így nem jut el a hiteles információ a legtöbb emberhez.

– Ha a kormány családbarátnak nevezi magát, akkor miért csak négy gyerektől ad adómentességet?

– Nyilván egy tehetősebb négy gyerekes család adómentessége nem ugyanaz, mint egy szerény körülmények között élőé. Arról már ne is beszéljünk, hogy csak az anyáknak biztosított az adómentesség, az apáknak nem jár. Azt azért tudjuk, hogy a magyarországi fizetések esetében a nők bére alacsonyabb, és a négy gyerekesek közül viszonylag kevés is tud dolgozni. Már önmagában ez abszurd, de az adatok is jelzik, hogy a pénzbeni támogatások önmagukban nem alkalmasak és nem is elégségesek ahhoz, hogy több gyerek szülessen.

– A kormány ezt is máshogy látja …

– Nyilván az ő érvelésük az, hogy egy gyerekesnél is van adóvisszatérítés, illetve családtámogatás, és a meg nem emelt családi pótlék. Ráadásul a gyerekes családok egy jelentős része nem tudja igénybe venni ezeket az adóvisszatérítéseket, mert egyszerűen alacsony a jövedelme, ezért nem fér hozzá ezekhez. Kiegészítő támogatást meg nem fog kapni. Valami olyan féktelen cinizmus és egyfajta negligencia látszik ezekből a döntésekből, hogy még kommentálni is nagyon nehéz. Ez nem valódi családtámogatás, nincs köze se a családokhoz, se a támogatáshoz.