Heringes Anita: Paks él, élni fog!

Somfai Péter 2024. augusztus 2. 07:00 2024. aug. 2. 07:00

Az új paksi városvezetés nem hagyja magát és nem hagyja magára a várost. Erről beszélt a Hírklikknek Heringes Anita, a függetlenként megválasztott, ősszel hivatalba lépő polgármestere, miután megjelent a kormányhatározat: az erőmű iparűzési adójának jelentős részét, 7 milliárd forintot, elvonják a várostól, és átadják a megyegyűlésnek, amely a frissen létrehozott különleges gazdasági övezet kezelője lesz. A júniusi választás utáni első Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter úgy fogalmazott, „mindannyian reménykedünk”. Ezt válaszolta arra a kérdésre, reménykedhetnek-e a kormánnyal való együttműködésben az ellenzéki vezetést választó paksiak. A válasz most megérkezett – véli Heringes Anita. Emiatt rendkívüli testületi ülést kezdeményeztek és egyeztetni kívánnak Lázár János miniszterrel is.

Hogyan fogadták a döntést Pakson?

Óriási a felháborodás. Az utcán megállítanak a járókelők, faggatnak, hogy most mi lesz? Mindenkit igyekszünk megnyugtatni, meg fogjuk oldani a helyzetet. 

Mire gondolt először, amikor reggel megkapta a hírt?

Ahogy reggel megláttuk a kormányrendeletet, a képviselőtársaimmal azonnali rendkívüli önkormányzati ülést kezdeményeztünk. Azt javasoltuk a még hivatalban lévő testületnek, hogy mielőbb üljünk le közösen, és kezdjük el újra tervezni a városi költségvetésünket. Úgy gondoljuk, nem tűr halasztást, hogy újra gondoljuk Paks egész éves büdzséjét, hiszen jövőre ezeken az alapokon kezdjük majd meg az évet.

Mi volt erre a válasz?  

A polgármester urat délelőtt 11-ig nem tudtam elérni, amikor elmondtam, mire szeretnénk megkérni, csak annyit mondott: szabadságát tölti, legközelebb a jövő hét kedden ér rá az önkormányzati ügyekkel foglalkozni. 

Ennyiben maradtak?

Mi mást tehettem? Szomorúan, de tudomásul vettem, pedig úgy gondolom, annak, aki komolyan veszi a városa vezetését, ilyenkor hagynia kellene csapot-papot, és már reggel a Városházán kellene kezdenie a munkanapját. Amíg ez a hivatala. Felelős városi vezetőként meg kellene nyugtatnia a munkatársait, a város lakóit, el kellene mondania mindenkinek, hogy megoldjuk a helyzetet.  Meglátjuk, mit tudunk tenni, a város működni fog ezután is.

Engem még csak megválasztottak, nincs jogom bármit lépni, de reggel nyolckor már bementem a házba. Beszéltem az ott dolgozókkal, megnyugtattam mindenkit, hogy nem lesz semmi baj. Megkértem őket, kezdjék el a legjobb tudásuk szerint újra tervezni a város pénzügyeit, aztán majd, ha hivatalba lépünk, meg fogjuk együtt csinálni. Ilyen vészhelyzetben szerintem egy felelős városvezetőnek ez a feladata. Főnökként sem szabad magára hagynunk a munkatársainkat, amikor mindenkinek az összefogására kell apellálni. Egy percig sem volt számomra kérdés, hogy reggel hol és mivel kezdjem a napomat. 

Mennyire tette kritikussá a kormány a paksiak gazdálkodását?  

Alaposan! Az elfogadott mintegy 18,5 milliárdos költségvetésünkből a hírek szerint mintegy 7 milliárd forintot megkap a megyegyűlés a most létrehozott különleges gazdasági övezet számára. 

Mivel indokolták? A választási vereséggel biztosan nem…

Az ukrán-orosz háborús veszélyhelyzetre hivatkozva, ami – szeretnék finoman fogalmazni – különösen „pikáns” magyarázat éppen Pakson. Akár még „ajándéknak” is tekinthetnénk. Fájó ajándék azoknak a paksiaknak, az egész városnak, mert itt valamilyen szállal mindenki kötődik az erőműhöz, amelynek az első blokkját éppen ötven éve, 1974. augusztus elsején kezdték meg építeni. Akik itt élnek, az életük utóbbi fél évszázadát a városnak és az erőműnek áldozták. Vagy építették, vagy üzemeltették. Teljes körül a felháborodás, mert a paksi emberek büszkék arra, hogy az ő munkájuk nyomán kapja az ország az erőművek által termelt villamosenergia nagyobbik részét. Azt kérdezte a beszélgetésünk elején, hogyan fogadták az emberek?  Maga szerint hogyan lehet fogadni egy ilyen ajándékot?

Még el sem kezdte a munkáját, máris nyakig ül a gondokban. Felkészült erre? 

PR kommunikációszakon végeztem Szegeden, nem „tanultam” városvezetést. De nem gondolom, hogy egy olyan csapattal, amelyik októbertől segíteni fogja a munkámat, ne tudnék megbirkózni a feladattal. Már mások is megkérdezték, nem vágtam-e túl nagy fába a fejszémet? Erre azt szoktam mondani: könnyű úgy dolgozni, ha a hivatalban, a képviselőtársaim közül mindenki a maga szakterületén már sokat tett le az asztalra. Akár sokkal többet, mint én. Van közöttünk könyvtárigazgató, korábbi szakszervezeti vezető, nyugdíjas mérnök, aki az erőműben és a KKT-ban dolgozott, van pedagógus, olyan volt önkormányzati munkatárs, aki korábban a város üzemeltetésért volt felelős, vagy éppen „Neutron kommandós”. Ezt az alakulatot 1992-ben, az öbölháború kitörésekor az akkori belügyminiszter hívta életre az atomerőmű védelme érdekében. Szóval ebbe a csapatba mindenféle olyan ember került, akiknek szívügye a város, akikre tudok támaszkodni.

Vannak köztük fideszesek is? 

Az új testületben négy fideszes képviselő lesz: a mostani polgármester, ő listáról került a testületbe, egy új képviselő, aki körzetet nyert, és az egyik fideszes, aki az erőműben dolgozik. 

Ők megszólaltak az ügyben?

Nem. De az erőműben dolgozó testületi tag már jelezte, hogy a város és az erőmű érdekében együtt fog működni velünk. 

A következő lépés? 

Október első napján rögtön alakuló ülés, meg ami ezzel együtt jár. Addig a háttérben, „árnyék-önkormányzatként” keressük majd a megoldást erre a helyzetre. Nem tehetünk mást, Paksnak élni kell, és élni fog!  



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom