Hét kérdés Borkai Zsoltról

Lendvai Ildikó 2020. január 25. 08:11 2020. jan. 25. 08:11

Egy oknyomozó riport érdekes részletei:

Borkai rendőrségi vallomása szerint, ő maga és a Fidesz vezetői már egy évvel a választás előtt tudtak a videóról, amelyből több példány forgott alvilági körökben. Valamivel később, a videót is látták. Kubatov, Kósa és Kocsis Máté tárgyaltak Borkaival az ügyről. Kubatov személyesen egyeztetett vele, Kósa 2019 tavaszán (fél évvel az önkormányzati választás előtt vagyunk!) telefonon tájékozódott nála, Kocsis Máté pedig a lapnak is elismerte, hogy Borkai szólt neki a készülő leleplezésről. A jacht utasai közben összedobtak 10 milliót egy zsarolónak.

Bocsánat, de volna néhány kérdésem:

1. Azt még csak értettem, hogy Borkait nem léptették vissza a nyilvános botrány után, hiszen akkor már nem lehetett új jelöltet állítani. De most kiderült, hogy még bőven volt fél-egy évük a lecserélésére. Eszerint Borkai zsaroltságát és zsarolhatóságát, a jachtozó úti- és üzlettársakkal való sötét érdekközösségét, korrupciós ügyeit, a „kereszténység" álszent arculcsapását nem tartották vállalhatatlannak, amennyiben sikerül elkenni az ügyet?

2. Ha a morális szempontok nem is számítottak, miért vállalták a politikai kockázatot? Mit tudhat Borkai, hogy csak az utolsó utáni percben hívták vissza? Mit tudnak ők – a napvilágra kerülteken túl – még Borkairól, hogy dróton rángathatták?

3. Kinek a gazdasági érdeke működött, hogy Borkainak hónapokat adtak az üzletek folytatására, nyomok és iratok eltüntetésére, akár tanúk lefizetésére?

4. Esetleg nem is bánták, hogy a végén ilyen csúfosan megbukik? Vannak-e gazdasági érdekellentétek, belső háborúk a brancsban?:Ki volt az, aki Borkainál hatalmasabb, és akinek ez mind megérte?

5. Beavatták-e a kistestvért, a keresztény erkölcs hivatott őrét, a KDNP-t? Ha igen, kit? Semjént, a pártelnököt? Vagy „nicht for dem Kind", őket kutyába sem veszik?

6. Kubatov a „főnökre" hivatkozva állítólag megígérte Borkainak, hogy ügyét „a jobboldali médiában blokkolni fogják". Ez pontosan hogy zajlik? Ki szólt, kinek? Ezért kellett a több száz lapot egy kézbe vonó médiahoilding?

7. Tényleg, mi volt a „főnök" szerepe? Hol, mikor, mit tudott, engedélyezett, parancsolt Orbán? Hihető-e, hogy Kubatov, Kósa, Kocsis Máté csak a saját fejük után mentek?

A történet leleplezőbb, mint maga a videó. Mi ehhez képest Borkai pucér feneke? Többek és fontosabbak meztelenedtek itt le.