Hét szakszervezet közösen tiltakozik a megbízhatósági vizsgálat ellen

HírKlikk 2021. május 7. 10:17 2021. máj. 7. 10:17

A szociális terület szakszervezetei közösen követelik a megbízhatósági vizsgálat lehetőségét biztosító törvény módosítását.

A szociális és gyermekvédelmi terület hét szakszervezete, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete, valamint a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete közösen kezdeményezi a rendőrségi törvény módosítását.

2021. január 1-jétől a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott intézmények dolgozóival szemben is lefolytatható az eredetileg a korrupció elleni harc eszközeként bevezetett megbízhatósági vizsgálat.

A szakszervezetek szerint felháborító, hogy a törvényt mérlegelés nélkül kiterjesztették mintegy húszezer szociális és gyermekvédelmi dolgozóra, miközben túlnyomó részük munkája során nem kerülhet korrupciós helyzetbe. Az intézkedés nem tesz különbséget a dolgozók között státuszuk vagy munkakörük alapján, így rendkívül aránytalan, és minden ésszerű indokot nélkülöz, hogy velük szemben súlyosan jogkorlátozó intézkedéseket helyeznek kilátásba.

A szakszervezetek felszólítják a kormányt, hogy a védett állomány személyi körét a törvényben megfelelő körültekintéssel határozza meg, és a dolgozók széles körét érintő jogszabálytervezetek előkészítésébe a szakszervezeteket vonja be.

Forrás: MTI-OS