Hétfőtől dolgozik az uniós AI Iroda

HírKlikk 2024. június 15. 18:00 2024. jún. 15. 18:00

Június 16-án kezdi meg működését az újonnan létrehozott Európai Mesterséges Intelligenciával Foglalkozó Hivatal (AI Office – MI Iroda). A szervezet feladata, hogy a tavasszal elfogadott AI Act (mesterséges intelligencia szabályozás) végrehajtási szabályait kidolgozza, a tagállamokkal, az iparági szereplőkkel végrehajtassa.

Az Európai Unió idén elfogadta a világ első mesterséges intelligencia szabályozását. Az AI Act elsődleges célja, hogy egységes és horizontális jogi keretet hozzon létre a mesterséges intelligencia rendszerek elterjedésének előmozdítása érdekében, ugyanakkor – tekintettel arra, hogy számos modell már több célra is használható – magas szintű védelmet biztosítson azok használatának káros hatásaival szemben – írja összefoglalójában az economx portál. 

Az AI Act az Európai Unióban használt AI-rendszereket kockázati szint szerint osztályozza (elfogadhatatlan, magas, korlátozott, minimális) majd a felhasználók védelme érdekében.

A jogszabály értelmében az MI Iroda biztosítja a mesterséges intelligenciáról szóló törvény következetes végrehajtását. Ezt a tagállamok irányító szerveinek támogatásával kell majd elérnie. Az uniós jogszabály szerint a Mesterséges Intelligenciával Foglalkozó Hivatal közvetlenül is érvényesíteni fogja az általános célú mesterséges intelligencia modellekre (pl. ChatGPT) vonatkozó szabályokat.

Az Európai Unióban létrehoznak egy tanácsadó fórumot, amely az érdekelt felek kiegyensúlyozott összetételét képviseli majd, így képviselve lesznek az ipari, kisvállalkozói, az akadémiai és a civil társadalmi szereplők is. Az Iroda az AI Gyárak létrehozásával ösztönözni fogja az európai mesterséges intelligencia-képességek növelését is.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom