Heti Egyenleg: aktivitással és nyüzsgéssel lehet rámutatni a hazugságokra

HírKlikk 2023. november 15. 08:00 2023. nov. 15. 08:00

Az aktív állampolgár nem hagyja magát hülyének nézni, közli, hogy ő nem birka, utcára megy, petíciókat ír, megpróbálja a parlamenti képviseleten keresztül a gondolatait képviseltetni és megszólal a médiában. Ha a hazugságokat a birka nép megeszi, de fölháborodik az értelmiség, azt előbb-vagy utóbb a kijózanodás fogja követni – hangzott el a KlikkTV politikai elemző műsorában, amelyben Lendvai Ildikó az MSZP volt elnöke és Magyar György ügyvéd beszélgettek.

Egy akkora nemzeti intézmény, mint a Nemzeti Múzeum főigazgatóját még egy rendes és nem ennyire egyszemélyi rendszerben sem mentenek fel egyeztetés nélkül. Lendvai Ildikó szerint egy ország bármilyen rendszerében megemlítik a miniszterelnöknek, hogyha a legnagyobb kulturális intézmény élén azonnali személycsere lesz. Tehát nyilván egyeztettek arról, hogy ki lehet-e rúgni L. Simon Lászlót. Valószínű, hogy L. Simon „beleszaladt a késbe”, de azt nem tartja kizártnak, hogy már eltervezték, hogyan vetessék komolyabban a „gyermekvédelmi” törvényt. Hiszen, ha nem akarnának általában „szigorúskodni”, akkor nem terjesztenék be a szuverenitás-védelmi törvényt sem.

Mit védek azon a szuverenitáson, amit odaadtam részben Európának? – vette át kérdésével a szót Magyar György. Ezeket a szakkifejezéseket – szuverenitás, konvergencia program, identitás viták – érdemes lesz majd megtanulni, mert valószínűleg az ország 8 millió embere ezeket nem érti. Orbán Viktor is rájöhetett arra, hogy „nem kell idegen szavakkal terhelni az ő népét” – mondta Lendvai –, ezért kezdett más szavakat használni, ahelyett, hogy nevükön nevezné a dolgokat. Ráadásul tőlünk is elvette a kormány az állampolgári szuverenitásunk jó részét. A miniszterelnök és rezsimje lebecsüli a választót, gyereksorban tartja a kommunikációval, az oktatással, és közben az ellenzéket vádolja, hogy lenézi a választókat.

Miért nem azzal foglalkozunk, hogy 33 százalékos az élelmiszer-áremelkedés, miközben azzal dicsekednek, hogy csak tíz százalékos a drágulás – fejtegették a Heti Egyenleg vendégei, majd kijelentették, az inflációval nem tud mit kezdeni a kormány, de a gyermekvédelemmel igen, mert azt be tudja csomagolni és el tudja adni. Befóliázzák, ha már ott vannak és ezzel is gondoskodnak arról, hogy ne fertőződjenek meg – vélte Magyar György.  

A következő nemzeti konzultáció itt dönget a kapukon, hiszen napokon belül közzéteszik a kérdéseket – ez volt a következő téma. Ez egy gyönyörű találmány, amiből nem tudom mennyit értenek meg az emberek. A népszavazást azt értenék – reagált Magyar György. Azért, mert a népszavazásnak van eredménye, az eldönt valamit – folytatta Lendvai Ildikó. Arra viszont tökéletesen alkalmas, hogy megint hazugságokkal tömjék az emberek fejét és azt mondják, hogy lám, van társadalmi elfogadottságunk, van az embereknek olyan igényük, amit mi kielégítünk. Ez egy önbecsapás. Viszont terjed egy ötlet, ami azt mondja, hogy a borítékokban küldjük vissza a saját kérdéseinket. A nemzeti konzultációk valós számait nem szoktuk tudni, az online része pedig manipulálható, így az eredmény is kétes – fejezte be a gondolatmenetet Magyar György. 

Orbán Viktor kijelentette, hogy a nemzeti konzultáció lényege az egység, tehát az ellenszavazatok nem is érdekesek – vetette fel Sebes György. A műsorvezető vendégei szinte egyszerre vágták rá: ebből következik a kétség. Magyar György szerint mivel hatással van ránk, amit a miniszterelnök mond, tudja tematizálni a gondolatokat, és így erről beszélnek, ahogyan most ők is. Erre úgy fogalmazott Lendvai Ildikó, hogy „kénytelenek vagyunk róla beszélni, mert tettek következnek abból, amit elmond” Orbán Viktor, majd hozzátette, nincs az a tragédia, konfliktus a világon, amiből a miniszterelnök ne próbálna hasznot csinálni a hatalma számára. .

Mit lehet tenni ez ellen a tematizálás ellen? – kérdezte a műsorvezető. Az ügyvéd szerint aktív, ellenzéki és állampolgári tevékenységet kell folytatni. Mert az aktív állampolgár nem hagyja magát hülyének nézni, közli, hogy ő nem birka, utcára megy, petíciókat közöl, megpróbálja a parlamenti képviseleten keresztül a gondolatait képviseltetni és megszólal a médiában. Az aktív állampolgár nyüzsög. Az aktivitással és a nyüzsgéssel lehet rámutatni a hazugságokra, arra, hogy kedves állampolgár félre vagy vezetve, de én nem eszem meg, mert átlátok a szitán és tudok alternatívát mutatni. „Amikor egy országban a propaganda miniszter azonos a titkosszolgálati miniszterrel, vagy a rendőrminiszter azonos az oktatási és egészségügyi miniszterrel, és amikor a külügyminiszter azonos a külgazdasággal, akkor a birka nép megeszi a hazugságokat, de az értelmiségnek ezen föl kell háborodnia, amiből előbb vagy utóbb kijózanodásnak kell következnie” – mondta Magyar György.  

A Heti Egyenleg adásának első részét itt, a folytatását pedig itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom