Heti egyenleg: „hazaárulás jellegű agyrém” Magyarország akkugyár korszaka

HírKlikk 2023. október 17. 13:15 2023. okt. 17. 13:15

Mindenkinek van lelkiismerete, még ha megpróbálja is a víz alá nyomni, mert ott lesz a kérdés, hogy mi lesz a gyerekével, az unokájával, a dédunokájával. A salétromsavfoltos pusztában fognak majd túrát vezetni a lombkorona sétány megtekintésére? Ezzel a kérdéssel jellemezte Vicsek Ferenc és Szakonyi Péter újságíró a Klikk Tv politikai elemző műsorában a hazai akkumulátorgyártással kapcsolatos anomáliákat. Beszélgettek a környezetszennyezésről és a vendégmunkás törvényről is.

Az egész akkugyártás egy nagy tréfa – mondta Vicsek Ferenc. Volt olyan időszaka a demokratikus Magyarországnak, amikor komolyan vették volna, mert akkor azt látták volna, hogy az előkészítő minisztériumi anyagokat minősítette volna a környezetvédelmi, és az energetikai minisztérium. Majd államtitkári szintű kormányzati egyeztetés lett volna. Szakértőket kérdeztek volna meg arról, hogy Magyarországon hosszútávon megéri-e ebbe az iparágba tőkét, energiát és minden mást fektetni. Akkor ennek az eredménye lett volna az, amit korábban már Győrfi Dóra is megállapított, amikor megvizsgálta és érthetően leírta, hogy sem vizünk, sem tudásunk, sem munkaerőnk, és nincs energiánk sem hozzá. „Ez igazi súlyos probléma” és gátja annak a magyar akkumulátor korszaknak itthon, „ami egy hazaárulás jellegű agyrém”, mint gazdaságfejlesztési projekt – tette hozzá az újságíró.

Ezután a Klikk Tv politikai elemző műsorának vendégei azon tanakodtak, hogy vajon ki most a környezetért felelős minisztere Magyarországnak? Azért volt szükség erre, mert Gulyás Gergely az akkumulátorgyáraknak is környezetvédelmi kiskaput jelentő rendelettel kapcsolatban kiadott egy utasítást, amely szerint a területi környezetvédelmi hatósági szerződésről szóló rendelet szerinti szerződéskötési szándékáról a környezetvédelméért felelős miniszter útján tájékoztatja a közigazgatásért felelős minisztert, vagyis Gulyás Gergelyt. De jelenleg nincs is környezetvédelmi tárcánk, így lehet, hogy Csák Jánosra, a kulturális és innovációs miniszterre gondolhatott Gulyás az utasításában. 

Bánó András műsorvezető erre feltette azt a logikus kérdést, hogy ilyen súlyos környezetszennyezési szituáció, amibe bekerült Magyarország az akkumulátorgyárak kapcsán, nem indokolna végre egy környezetvédelmi minisztériumot? „Pont fordítva, azért lehet mindezt megcsinálni, mert nincs környezetvédelmi tárcánk” - reagált rá Vicsek Ferenc. De ki vállalná el? – vette át a szót Szakonyi Péter. Két hét után felállna, mert nem bírná azt a nyomást, ami ránehezedne. Mindenkinek van lelkiismerete, még ha megpróbálja azt a víz alá nyomni is, mert ott lesz a kérdés, hogy mi lesz a gyerekével, az unokájával, a dédunokájával. A salétromsavfoltos pusztában fognak majd túrát vezetni a lombkorona sétány megtekintésére? – fejtegette Szakonyi. Emlékeztetett rá, hogy ráadásul elég határozottan kiállt a Magyar Tudományos Akadémia is amellett, hogy ahogyan most akarják létrehozni az akkumulátorgyárakat, azt így nem lehet.

A választások előtt a kormány nem merte vállalni azt a várható tiltakozássorozatot, amelyet a vendégmunkásokról szóló törvény okozott volna, ezért vonhatta vissza – váltottak nézőpontot a politikai elemző műsorban, de még mindig az akkumulátorgyárak témájánál maradva. Hajdúszoboszlón igen komoly tiltakozás volt már most is, mert a fürdőváros nagyon közel van Debrecenhez. A városban már most is van egy kisebb idegenellenes hangulat, valószínű, hogy az ott több szállodában is a kormány által elszállásolt ukrán menekültek miatt. Ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy Debrecen lakossága egy-három éven belül akár 50 ezer fővel is növekedhet, hiszen a vendégmunkásokkal jöhet családjuk vagy annak egy része is. El lehet képzelni, hogy a közúthálózat, egészségügyi ellátás, oktatás stb. helyzete milyen állapotban lesz négy-öt éven belül. Feszültségek attól függetlenül is lehetnek, hogy kinek milyen a bőrszíne vagy a vallása, mert egyszerűen most sem lehet közlekedni, tele vannak a kórházak és a rendelők, óvodában, iskolában már most sem lehet gyerekeket elhelyezni, ezért is „kalapálják ezt a törvényt” – mutatott rá az összefüggésekre Szakonyi.

A Klikk Tv Heti egyenleg műsorát itt, és itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom