Hiába a Mercedes, 6,5 milliárdos hitelre kényszerül a fideszes Kecskemét

HírKlikk 2020. július 3. 14:07 2020. júl. 3. 14:07

Az ingyenes parkolás, a gépjárműadó elvonása, valamint az iparűzési adó befizetésének elhalasztása a költségvetés átalakítására kényszerített több önkormányzatot is, köztük Kecskemétet, ahol 1,4 milliárdról 3,4 milliárdra nő az államnak fizetendő szolidaritási adó. Ez megterheli a Mercedes-gyár jelenléte miatt egyébként jó helyzetű megyeszékhelyt is.

A város a körülmények miatt, összesen 6,5 milliárd forintos hitelkeret megkötésére kapott felhatalmazást csütörtökön a fideszes többségű közgyűléstől. Ebből tervezik finanszírozni a modern városok program és más uniós fejlesztések önerejét.

A Népszava szerint, a lépés azért meglepő, mert már 2019-ben 3,2 milliárd forint befektetési hitelkeretről döntöttek, amiből 1,7 milliárd forintot hívott le Kecskemét főleg oktatási és egyéb közintézményei, valamit úthálózatának fejlesztésére, összesen 41 projektre. Idén azonban a tavalyi listáról megmaradt 34 fejlesztés megvalósítására vehet fel 6,5 milliárd forintot a város.

Összesen tehát 9,7 milliárd forintos hitelből tudják elkezdeni a fejlesztéseiket, de ezen kívül van a városnak egy 3 milliárd forint körüli likviditási hitelkerete is – ez egyelőre érintetlen az önkormányzat tájékoztatása szerint.

Forrás: Népszava