Hiába ellenkeztek, a Segítő Szűz Mária Leányai Don Bosco Nővéreké lett a tordasi iskola

HírKlikk 2024. június 28. 08:25 2024. jún. 28. 08:25

2022-ben jelent meg az a törvény, mely lehetővé tette az egyházi fenntartású intézmények esetében, hogy a fenntartó átvegye az általa működtetett ingatlanok tulajdonjogát. A törvény adta lehetőséggel a Fejér vármegyei Tordason a Sajnovics János Általános Iskolát és Alapfokú Művészeti Iskolát 2018-tól fenntartó Segítő Szűz Mária Leányai Don Bosco Nővérek is élni kívántak.

Amikor az igényüket 2023-ban bejelentették, a településen elszabadultak az indulatok. Az iskolát a tordasiak maguk építették, sokan kötődnek hozzá érzelmileg – írja a feol.hu.

A lap tudósítása szerint a képviselő-testület számára az is gyorsan kiderült, a törvény értelmében, nincs választási lehetőségük, ha a fenntartó kéri, az önkormányzatnak át kell adnia a tulajdonjogot. Juhász Csaba polgármester ezért egyfajta köztes megoldásként olyan külön megállapodástervezet kidolgozását szorgalmazta, ami tartalmazza, mit kér és mit vár el az önkormányzat a Nővérektől, ha már egyszer mindenképpen át kell adniuk az iskola tulajdonjogát.

A tervezet meg is született, ám a képviselő-testület tagjai végül nem szavazták meg, így tavaly decemberben a fenntartó bírósághoz fordult a tulajdonjog átadásának ügyében. Ez ellen a tordasi önkormányzat idén januárban ellenkérelmet nyújtott be. 

Ugyanakkor ügyvédjük arról is tájékoztatta őket, hogy a törvény alapján a tulajdonba adás kötelező, az önkormányzat legfeljebb apróságnak számító kifogásokkal élhet a perben. A bíróság viszont várhatóan a Nővérek által benyújtott keresetben foglalt minden követelést jóváhagy, az önkormányzatot elmarasztalja, amin felül még a keresetben leírt perköltség megfizetésére is kötelezi.

Ezért aztán az önkormányzat az ellenkérelem benyújtásával egyidőben közvetítői eljárást is kezdeményezett a falu számára előnyösebb megegyezés érdekében. 

– Az első tárgyaláson nem született döntés, de a bíróság maga is szorgalmazta a közvetítői eljárást. Ennek eredményeként végül sikerült olyan külön megállapodást kötnünk a Don Bosco Nővérekkel, amiben benne vannak az eredeti kéréseink, illetve néhány további megegyezés is született. Szerettük volna, ha a megállapodást a bíróság is jóváhagyja, de mivel olyan témákat érint, amelyek nem képezik a folyó bírósági eljárás tárgyát, ezért peren kívül kellett megállapodnunk. Ám a számunkra rossz megoldások közül ezzel sikerült a kevésbé rosszat választanunk – magyarázta Juhász Csaba.

A tordasi képviselő-testület a keddi ülésén ezúttal megszavazta a külön megállapodást. A per megszüntetését ezután a Nővérekkel közösen fogják a bíróságnál kérvényezni. A fenntartó tulajdonjogát bejegyzik, az önkormányzat pedig a külön megállapodással olyan biztosítékokat kapott az intézmény működtetésével kapcsolatban, ami a településnek is jó. Az ügy végére ezzel végre pont került.  

Forrás: feol.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom