Hiába hangzik jól, a csok plusz nem ér annyit, mint amennyit az eredeti csok ért

HírKlikk 2023. november 4. 08:45 2023. nov. 4. 08:45

A csok és a babaváró hitel jövő évi szigorodása miatt rosszul járók egy részét ugyan kompenzálja a csok plusz, de az eddig ismert információk alapján, az eredetihez képest jelentősen szűkebb réteg számára lesz opció a támogatás felvétele. Emellett az eredeti és az új konstrukció maximális támogatási összegét összevetve és az ingatlanok drágulását is figyelembe véve, az új lakások esetében kisebb segítséget jelent majd. Ezzel együtt pedig várhatóan az ingatlanpiaci hatása is mérsékeltebb lesz. A többi között erre a következtetésre jut a G7 portál elemzése, amelynek már a címe is sokatmondó: Kevesebbet ér a csok plusz 50 milliója, mint a csok 20 milliója hét éve.

A gazdasági portál írásában emlékeztet arra, hogy több fontos változás is lesz jövő évtől a magyar családtámogatási rendszerben. A babaváró hitelt csak olyan házaspárok vehetnek fel, ahol a nő 30 év alatti, a családi otthonteremtési kedvezményt pedig csak kistelepüléseken, kizárólag az új építésű családi házak esetében lehet majd igényelni, miközben azonban a csok plusz már az 5 ezer lakos feletti településeken is elérhető lesz.

Ez utóbbit veszi górcső alá a G7, mégpedig abból a megközelítésből, hogy mit lehet ma kapni az elérhető pénzen. A konstrukció az eredeti csokhoz képest inkább a babaváró hitelhez hasonló támogatás lesz, amely a vállalt gyerekek számától függően 15, 30 vagy akár 50 millió forintos kedvezményes (fix 3 százalékos) kamatozású hitel felvételére jogosít, amelyből a második gyerek születésétől kezdve megszületett gyerekenként 10 millió forintot enged el az állam.

A csok 2015-ös bevezetése óta a magyarországi lakásárak – az Európai Unióban is kiemelkedő mértékben drágulva – országos átlagban több mint duplájukra emelkedtek, olvasható a cikkben, amely az Ingatlan.com-tól kapott négyzetméterárak alapján kiszámolva, azt nézi meg, hogy az eredeti, három gyerekre és minimum 60 négyzetméteres új építésű lakásokra felvehető maximális 10+10-es csok a bevezetésekor hány négyzetméterrel nagyobb lakás megvételére volt elegendő, s ezt hasonlítja össze azzal, hogy a csok plusz három gyerekre vonatkozó maximum 50 milliós támogatása hány négyzetméterrel többre lenne elég új lakások esetében a budapesti kerületekben és a megyeszékhelyeken.

A megyei jogú városok esetében az eredeti 10+10-es támogatás 2016. januári medián négyzetméterárakkal számolva, átlagosan csaknem plusz 70 négyzetméterre volt elég, miközben idén októberi négyzetméterárak alapján az 50 milliós támogatás már csak 57 plusz négyzetméterre elég. A nagy kép Budapesten is hasonló, mint a városok esetében, bár átlagosan itt már kevésbé ért többet a csok 10+10 milliója a csok plusz 50 milliójához képest (csak valamivel több mint két négyzetméterrel többet).

További – gazdag – részleteket itt talál.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom