Hiába okoskodott, kicselezték Orbánt

HírKlikk 2024. június 26. 18:05 2024. jún. 26. 18:05

Az EU jogi trükkel golyózta ki Magyarországot, hogy az ne vétózhassa meg az újabb fegyverszállításokat Ukrajnának, egészen pontosan, hogy a vásárlásokat a nyugaton lefoglalt orosz követelések kamatából fedezzék. A segítő szándék megvolt, a pénz is, csak éppen az Orbán-kormány keresztbe feküdt. Mindig valamilyen teljesen átlátszó kifogással hozakodott elő. Egy hónappal ezelőtt a külügyminiszterek ülésén a többiek azután besokalltak.

De Szijjártó még tegnap is a vétónál tartott – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung –, csakhogy a múlt hónapban tartózkodott, amikor a többiek a kamat felhasználásáról határoztak. Márpedig – hangzik az érvelés – most már csak a végrehajtási utasítást kell jóváhagyni, ám abba a magyar fél már nem szólhat bele, hiszen korábban nem szavazott. Az indoklás körmönfont, de most már a magyar külügyminiszter sem ellenkezett.

Pontosan megszabták, hogy a támogatás feléből tüzérségi rendszereket és lövedékeket vesznek, 25 százalék a légvédelemre megy, a maradék pedig más harci eszközökre. Megszületett egyúttal a 14. szankciós csomag. A magyar fél itt elérte, hogy a megtorló intézkedések nem vonatkoznak Paks bővítésére.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom