Hiller: kapcsolat van a CEU és az MTA ügye között

HírKlikk 2019. március 15. 07:43 2019. márc. 15. 07:43

„Ne tegyünk úgy, mintha ez egy szakmai kérdés lenne. A CEU ügye politikai kérdés. Nem az egyetem színvonalával vagy a működésével volt probléma. Nem akarták, hogy legyen” – jelentette ki Hiller István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtök este. A volt miniszter szerint tartalmilag egyértelműen összefügg a Közép-Európai Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia helyzete.

A CEU-vita nem szakmai vita. Ha az lenne, már rég megoldhatták volna. Azonban ez egy politikai konfliktus. Egy jól működő, sikeres egyetemről szól, amely Budapesten született, és itt szeretne élni, ennek ellenére úgy döntött, hogy Bécsbe költözik – mondta az MSZP-s politikus. A CEU a fennmaradása érdekében a Müncheni Műszaki Egyetemmel is kialakíthat egy hosszú távú együttműködést, ahogy a minap Manfred Weber német néppári csúcsjelölt javasolta. Ám akkor ez az intézmény már nem CEU, hanem MEU lesz – mutatott rá Hiller István.

A szocialista politikus a Magyar Tudományos Akadémia körüli bizonytalanságról azt mondta, a két ügy jogilag ugyan nem kapcsolódik, de tartalmi értelemben teljesen direkt kapcsolat van köztük. Ezek a kormánytól eddig nem függő, autonóm intézmények voltak. „Milyen gáz már, hogy mióta egyetemek vannak, ez az autonómia együtt született velük, azért, hogy egy félbolond földesúr mégse mondhassa a földjén működő egyetemnek, hogy a föld márpedig lapos” – érzékeltette a mostani helyzet abszurditását.

Hiller egyetértett ugyanakkor a műsorvezető felvetésével, mi szerint az MTA esetében egy anyagi természetű ügyről, konkrétan európai uniós pénzek lehívásáról is van szó. Ugyanis tudományos és innovációs kutatásra sokkal több uniós forrás lesz az EU következő hétéves fejlesztési ciklusában, és ezekre a kormány akkor tudja csak rátenni a kezét, ha magához ragadja a kutatóintézetek feletti irányítást – hangzott el a műsorban.

Az MTA elnökének helyében egyébként Hiller most mindennap trenírozná az idegrendszerét, mert a kormánnyal való tárgyalás sokkal inkább idegi, mint szakmai kihívás. Lovász Lászlónak szerinte ezt a terhelést bírnia kell és tudnia kell, melyik az a pont, ahol érdemes megállapodni, és mikor kell tovább tárgyalni, tárgyalni és tárgyalni. Amit most csinál, az nem szakmai munka, neki most politikai feladatuk van – szögezte le.

Forrás: Hírklikk