Hirtelen bűzös lett a Balaton vize

HírKlikk 2024. szeptember 29. 05:23 2024. szept. 29. 05:23

Pusztulnak az algák, miután az elhúzódó nyári kánikula után jött a Boris ciklon, nyomában a lehűlés.

A rendkívül forró nyár hosszú ideig melegen tartotta a Balaton vizét, éles váltást hozott viszont a hónap elején Boris ciklon – írta meg az Időkép. A meleg az elmúlt 20 év legnagyobb algavirágzását hozta, a hirtelen jött nagy lehűlés pedig algatömegek pusztulását okozta. Ez pedig kellemetlen szagokkal jár.

A Balaton vizéből előállított ivóvíz kellemetlen szagát a balatonszéplaki felszíni vízmű ellátási területén lévő településeken tapasztalhatták a felhasználók, több lakossági panasz érkezett Zamárdi, Balatonendréd, Siófok, Ságvár, Siójut, Ádánd, Som, Nyim és Nagyberény településekről. Aggodalomra azonban nincs ok, az ivóvíz fogyasztható, az egészségre nem ártalmas.

A kémiai és a mikrobiológiai paraméterek megfelelőek, az ivóvizet folyamatosan ellenőrzik. A szaghatás megszüntetésére a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakembereinek bevonásával keresik a megoldást.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom