Hírzárlat övezi a Hungexpo területén kialakított rapid tábori kórházat

Harkai Péter 2020. március 26. 06:41 2020. márc. 26. 06:41

Miután a magyar hadsereg fő főparancsnoka, Áder János köztársasági elnök a rábízott katonaság járvány elleni totális bevetését követően sem szólt egy mukkot se, mivel még meglehet, hogy minderről neki sem szóltak egy mukkot sem, az operatív törzs is mélyen hallgat minden újságírói kérdésről, mióta praktikusan online diskurálhat az országgal – az ország állapotáról.

Most például a Hungexpo területére telepített készenléti helyszínről hallgatnak, amit talán sürgősségi tábori kórházként berendezve készítettek elő több tucatnyi fémvázas fekvőhellyel pár napja vagy hete, de a részletekről mit sem tudni. Az Index által közölt olvasói fotó sem az elláthatók létszámáról, sem a biztosítható felszereltségről nem sokat árul el, mindössze annyi látszik, hogy pokróccal letakart szétnyitható fekvőalkalmatosságok várakoznak katonás rendben. Egymás mellett, egy nagy közös légterű hodályban.

A részletekről szerettünk volna némileg többet megtudni a hajdani BNV-pavilonban láthatóan már élesre töltött átmeneti járványelhárító tábor fogadókészségének becsült beteglétszámáról, a fertőzésveszéllyel szembeni védelemről, a tervezett orvos- és ápolói team létszámáról, védőfelszereléséről, a fertőzésgyanús ellátottak megfelelő izolálásáról a hatalmas hodály közös légterű fekvőhelyei közt. Úgy véljük, közérdekű információ lenne az is, hogy megtudjunk minél többet a leendő kezeltek ellátásához szükséges eszközökről, oltóanyagról s egyáltalán – bármilyen részletről, aminek az ismerete mindannyiunk érdeke, sőt, életünk tétje is lehet, mivel kiszámíthatatlan, hogy mikor és melyikünk kerül oda. Amivel kapcsolatban – ismeretek híján – csak a pánikhangulat képes informálni, ami tudvalevőleg nem segíti a helyzetet. 

Magától értetődően megkerestük a Hungexpo vezetését, hogy a sürgősségi tömegszállás részleteiről érdeklődjünk. A nem mellesleg november 19-én Karácsony Gergely főpolgármester által Budapestért-díjjal kitüntetett Ganczer Gábor vezérigazgató tapintatos, de határozott s rövid válaszában jelezte, hogy az átmeneti egészségügyi ellátóhellyel kapcsolatban kizárólag az operatív törzsnek van felhatalmazása nyilatkozni.

Kérdésünkre, hogy a kormány részéről érkezett-e megkeresés a helyszínt illetően, diplomatikusan annyit válaszolt, hogy a számukra teljesen természetes volt, hogy a területüket felajánlják, s így a Hungexpo rendelkezésre bocsátotta a rendezvényhelyszínt, ami most történetesen több száz beteg befogadására is alkalmas, ha eszkalálódna a járványveszély.

De innentől, mint mondta, kizárólag az operatív törzs az egyedüli szerv, amely jogosult erről – is – nyilatkozni.

Az az operatív törzs, tesszük hozzá, amelyik többszöri megkeresésünkre, de más sajtóérdeklődésre sem reagál napok óta, holott az információ, a kölcsönös kommunikáció nagyban növeli a bizalmat egy ország vezetése és annak népe között, úgy általában. Míg vagyunk.