Hivatalos: megszavazták a Fidesz felfüggesztését

HírKlikk 2019. március 20. 18:41 2019. márc. 20. 18:41

Jpseph Daul néppárti elnök azt posztolta a Twitteren, hogy azonnali hatállyal felfüggesztik a Fidesz tagságát.

A posztja szerint 190-en szavazták meg a javaslatot és 3-an szavaztak ellene.

A felfüggesztés részeként a Fidesz nem vehet részt a Néppárt ülésein, nem szavazhat és jelölteket sem állíthat a pozíciókra.

A közgyűlés előtt Esther de Lange, a Néppárt egyik alelnöke azt nyilatkozta Brüsszelben újságíróknak, hogy kettős szankciót fog szavazásra bocsátani az Európai Néppárt (EPP) elnöksége az EPP szerda délutáni közgyűlésén a Fideszre. Egyrészt a Fidesz tagságának felfüggesztését, másrészt azt, hogy egy háromtagú „bölcsek tanácsa” vegye ellenőrzés alá a Fideszt.

A szavazás után kiderült, hogy belekerült a szövegbe, hogy a Néppárt elnöksége egyetértenek abban, hogy a Fidesz felfüggeszti a tagságát az EPP-ben, de csak addig, amíg a bölcsek tanácsának vizsgálata tart.

Sajtótájékoztatót tartott Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője azok után, hogy a frakció Brüsszelben megszavazta a Fidesz felfüggesztését. 

Weber azt mondta: a Fidesznek a felfüggesztés ideje alatt semmilyen beleszólása nem lesz a Néppárt politikájába. "Ez egy egyértelmű döntés" - mondta Weber.

A másik döntés, amit hoztak, az a háromtagú bizottságról szól. Weber azt mondta, létrehoznak egy háromtagú értékelő bizottságot is annak érdekében, hogy újraépítsék a bizalmat a Fidesz és a Néppárt között.

Forrás: Hírklikk