Hódmezővásárhely: Orbán ezt is jól kitalálta?

NVZS 2019. június 21. 10:28 2019. jún. 21. 10:28

„Lázár János indulása az őszi önkormányzati választáson a hódmezővásárhelyi polgármesteri posztért mindenképpen ’win-win helyzet” lenne Orbán Viktor számára: ha nem nyer, akkor a kihívójaként is fellépett Lázár maradna országgyűlési képviselő, s nem kerülne veszélybe a Fidesz-KDNP kétharmada, ha azonban elviszi a várost, akkor egy szimbolikusan is nagyon fontos pozíciót szerezne vissza a Fidesz” – fejtette ki portálunknak Márki-Zay Péter.

„Az a benyomásom, hogy a helyi Fidesz önmagától nem merne kiadni egy ilyen közleményt, nagyon is elképzelhető, hogy ez nem más, mint Lázár János polgármester-jelöltségének kampánybevezetője” – mondta Márki-Zay Péter portálunknak. A 444.hu szúrta ki, hogy a helyi Fidesz szervezet vezetője  a Promenád.hu-nak adott interjújában közölte: „Százszázalékos konszenzus alakult ki abban, hogy Lázár Jánost kérjük fel, hogy vállalja a polgármester-jelöltséget”. Szerinte Lázár ezt nyitottan fogadta, de gondolkodási időt kért.

Mindenesetre a Hírklikk értesülései szerint Orbán Viktor nem akarja engedni, hogy a tavalyi országgyűlési képviselőválasztások akármelyik egyéniben indult és győzelmet aratott kormánypárti politikusa harcba szálljon polgármesteri székért, mivel győzelme esetén veszélybe kerülhetne a kormány kétharmada.

Márki-Zay portálunknak logikusnak mondta ezt is, de azt a hódmezővásárhelyi Fideszesek által a köztudatba bedobott ötletet is, hogy Lázárt indítsák a városban ősszel. „Lázár a helyi versenyben messze a legesélyesebb kormánypárti jelölt, s azt is figyelembe véve, hogy egy ponton mégiscsak Orbán kihívójaként is fellépett, a kormányfő számára az sem hátrányos, ha marad képviselő, de az sem, ha visszaveszi Hódmezővásárhelyet”.

Érdekes fejleményről is beszámolt a független polgármester. Mint mondta, a legutolsó helyi közvéleménykutatásban már nem mérték Lázárt, holott korábban rendre nézték a népszerűségét a Fideszesek. Ebből kiindulva ő és a stábja úgy gondolta, hogy a helyi Fidesz frakcióvezetőjének, Hegedűs Zoltánnak a hó eleji  bejelentése  (miszerint  visszavonul a politikától, s nem indul az őszi önkormányzati választáson sem), és az akkor megpendített békülékenyebb hang után egy hölggyel, vagy ahogy Lázár maga mondta, „egy nem politikából élő” jelölttel próbálkoznak.

„Lázár személyével és az elmúlt évben tapasztalt működésével azonban nem fér össze a béke narratívájára felépített kampány, azaz hirtelen irányváltás következne be az ő kampányukban” – mondta Márki-Zay. Hozzátette: „ebben az esetben nekünk is meg kell változtatunk a saját kampányunkat, aminek középpontjába a békés építkezést szerettük volna helyezni, ám ez lehetetlenné válik Lázár indulásával”. 

Kérdésünkre, hogy ő hogyan érzi magát ebben a helyzetben, Márki-Zay elmondta hogy a logikusnak tűnő, de meglepő fordulatnak a maga részéről örül. Azzal együtt is, hogy Lázár Jánost nagyon esélyes jelöltnek tartja. „Ő igen tehetséges és széleskörűen ismert helyben is” – emlékeztetett, majd leszögezte: „ha tényleg indul a hódmezővásárhelyi polgármesteri székért, minden meg fog tenni a győzelemért”. Hozzáfűzte, hogy a Fidesz amúgy is már kiadta, hogy győzni kell Hódmezővásárhelyen, de ha Lázár indul, akkor ezt tovább fokozza a személyes tétje: „itt már akkor ugyanis az ő személye karrierje is kockán forog”.