Holoda Attila: az energia-veszélyhelyzetben tuti a mutyi 1. rész

Millei Ilona 2022. július 20. 15:01 2022. júl. 20. 15:01

Az energiahordozók kiviteli tilalma ütközik az EU árukra és szolgáltatások szabad kereskedelmére vonatkozó alapelvével, ami biztosan újabb uniós vizsgálatot von majd maga után – nyilatkozta lapunknak Holoda Attila. Az energetikai szakértő szerint a kiviteli tilalom megint csak egy, a híveknek szóló maszlag, hiszen már másnap eladtak Szerbiának 500 millió köbméter földgázt. Amiben az a faramuci, hogy tegnapelőtt még arról volt szó, hogy vennének 700 millió köbméter gázt. Azt pedig pláne nem érteni, hogy a szerbek, akiken keresztülmegy egy hatalmas gázvezeték az oroszoktól, miért tőlünk vesznek gázt? Ez olyan kaotikus rendszer, amiben az ember egy valamit lát: tuti, hogy mutyiznak.

– A július 7-i kormányülésen az MVM és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség felhatalmazást kapott arra, hogy a piacon felelhető forrásokból a meglévő hosszú távú szerződéseken felül vásároljon földgázt, „addig a fizikai határig, amit még be lehet tárolni Magyarországon”…

– Mondta is Szijjártó Péter, hogy 700 millió köbméternyi plusz földgáz beszerzését tervezi a kormány. Mert szerinte ennyi fér bele. Azt, hogy ezt hogyan számolta ki, nem tudom…

– Ez azt jelenti, hogy megint portyázók és fürkészek járják majd a világot, hogy földgázt vásároljanak?

– Azért a fürkészek és portyázók dolga nem olyan egyszerű, mert földgázzal kereskedni a világban se tud akárki. Csak az, akinek erre engedélye van. Magyarországon 18 olyan cég van, amelyik úgynevezett kereskedelmi engedményesként van nyilvántartva, és van egy, amelyik egyetemes szolgáltatói nagykereskedői engedéllyel rendelkezik, ez az MVM. Ebből következően, nem lehet csak úgy „összedobni” egy kft.-t holnapra, hogy akkor az szerezzen be gázt. Mindenképpen olyannal kell szerződniük, akinek van gázos engedélye. 

– Ugye – ahogy ön is mondta -, Szijjártó közölte, 700 millió köbméternyi plusz földgázt akar beszerezni... 

– Ez megint egy sajátos megközelítés volt. Ha én a piacon akarok vásárolni, és azt akarom, hogy jó magas áron vegyek gázt, akkor előre bejelentem: „én mindenképpen gázt fogok venni, 700 millió köbmétert”. Onnantól kezdve, ki az, aki nem úgy néz rám, hogy ez az ember, aki mindenáron gázt akar venni, tehát srófolhatok az áron. Ez önmagában ostobaság már, de tanítják is. Elvileg Szijjártó a Corvinuson végzett, de, hogy alap közgazdasági vagy marketing ismeretekkel nincs tisztában, az elég sajátos. Vagy legalább is a „főnököt” követi. 

– Ő mit csinált? 

– Jól emlékszem rá, amikor 2012-ben a földgáztárolók megvásárlásáról volt szó – amit én már akkor is elleneztem –, a kormány közölte, hogy mindenáron megveszi a németektől azokat, aminek semmi értelme nem volt. Hiszen a földgáztárolókat nem lehet elvinni az országból, az nem egy tartály, vagy egy autógyár, amit három hónap alatt kitelepítenek és átraknak máshová. Az a föld alatt van, egy földalatti rétegben létrehozott tároló. Ráadásul a rendszere jól szabályozott, tehát akárki a tulajdonosa, annak a szabályozás általi kötelezettségeit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tudja szabályozni. Ebből következően, nem tud akármit csinálni. Orbán tehát bejelentette, hogy mindenáron megveszi, majd gondolom, rohadt drágán – mivel titkosították, a pontos árat nem tudjuk – jól megvették a németektől. Azok meg röhögtek a markukba, mert akkoriban a gáztároló elég veszteséges üzletág volt, a nagykereskedelem meg pláne. A kettőt együtt eladták egy olyannak, aki előre közölte, hogy bármi árat megad érte. Meg is adott. Az volt a fixa ideája ugyanis, hogy akkor tudja kézben tartani a magyar gázellátás rendszerét, akkor lehet rezsicsökkentéssel, árakkal, egyebekkel manipulálni, ha saját kézben, állami tulajdonban van, mert akkor az állami tulajdonú céggel lehet közölni: ennyiért veszed, ennyiért adod. Ezt egy piaci alapon működő cégnél nem lehet megtenni, ott átlátható, transzparens rendszert kell működtetni, amiben kiszámítható minden résztvevőnek a saját nyeresége. Hisz nyereség nélkül senki nem dolgozik, bármennyire sokan is képzelik ezt. Most ugyanez a helyzet, Szijjártó bejelentette, hogy ő vásárol.

– Július 13-án elrendelte a kormány az energia-vészhelyzetet, kiviteli tilalmat rendelt el az energiahordozókra és a tűzifára. Kivétel a bértárolás. Vajon miért tették kivétellé a bértárolást, nem azért, mert Szijjártó Péter belgrádi látogatásakor, június 10-én, Magyarország és Szerbia minden eddiginél szélesebb körű energetikai megállapodást írt alá, amelynek része, hogy Szerbia Magyarországon keresztül vesz és nálunk tárol 500 millió köbméter gázt? 

– A dolog érdekessége, hogy Szijjártó arra kapott felhatalmazást, hogy vegyen gázt, nem arra, hogy eladjon. Az többszörösen is érdekes, hogy a szerbek ebbe a képbe hogyan jönnek be, hiszen mi a szerbeken keresztül kapjuk a gázt. Maga a vezeték, az új Török Áramlat, amivel kiváltották a korábbi, meglévő, beregdaróci ukrán-magyar vezetékkapcsolatot, az pontosan Szerbián keresztül érkezik. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb mennyiségű gáz éppen Szerbián keresztül érkezik hozzánk. Ebből adunk el? És főleg úgy, hogy naponta jelenti be az energiahivatal, hogy mindenki nyugodjon meg, lesz gáz, töltjük a tárolókat. És ezek után még eladunk belőle 500 millió köbmétert? Biztos, hogy nem erről szól a dolog.

– Akkor miről?

– A bértárolásról szólhat, de el tudom képzelni, hogy Szijjártó nem ért hozzá. Hozzáteszem, a bértárolásnak azért van értelme, mert a magyar tárolói kapacitás – ami 6,5 milliárd köbméter – az arányait tekintve más országokhoz képest jóval magasabb, mint a magyar fogyasztás. Vegyünk egy átlagot. Az EU éves gázfogyasztása körülbelül 470-500 milliárd köbméter. Az európai gáztárolók teljes kapacitása 110 milliárd köbméter, vagyis nagyjából 25 százalék. Ez eddig működött is rendesen, most lett ilyen nagy jelentősége, mióta az oroszok „elzárják, nem zárják” dologgal figyelmeztetnek minket. 

– Mert?

– A téli gázellátás nem úgy történik, hogy betöltöttük a gáztárolókat, és télen csak kivesszük azokból, ami kell. Ez úgy történik, hogy mindenütt van valamennyi hazai termelés, (egyik láb), van a tároló, amelyik kifejezetten a téli ciklusokban levő egyenetlenségeket tudja kiegyenlíteni (másik láb), és van a folyamatos import (harmadik láb). Tehát a gázellátás biztonsága mindenhol három lábon áll, és nem csak a tárolón nyugszik. Ebből következően, az a nagyjából 25 százalék mindig is elegendőnek tűnt. Ehhez képest a magyar 6,5 milliárdos kapacitás nagyon erősen túlméretezett. Ennek megvan a maga történelmileg kialakult oka, hiszen a 2005-2006-os téli időszakban a teljes magyarországi gázfogyasztás majdnem elérte a 15 milliárd köbmétert. Az akkori előrejelzések alapján, ma például 18-20 milliárdot kellene fogyasztani. Csakhogy tönkrement az ipar, és olyan magas volt a gáz ára, hogy nem építettek gázos erőműveket. Miközben korábban az volt a cél, hogy gázos erőművekkel fogjuk kiváltani a régi szenes erőműveket. Ez a folyamat a gázár miatt leállt, az utolsó átadott gázos erőmű az E-ON gönyűi erőműve volt. Onnantól kezdve, nem épült újabb erőmű. Vagyis a 15-20 évvel ezelőtt az asztalra tett előrejelzések már nem állták meg a helyüket. De mi erre készültünk, ezért lett kiépítve ilyen magas gáztározói kapacitás. Hozzáteszem, a szerbeknek már a 2000-es évek elejétől is bértároltunk, csak akkor még nem volt direkt vezetékük az oroszoktól. Rajtunk keresztül volt nekik vezetékük. Emlékezhetünk rá, amikor kiváltották az ukrán vezetéket, jajongott a földgázszállító, hogy ő elég komoly tranzitbevételtől esik el, mert tranzitáltuk a gázt a szerbeknek. Ehhez a tranzithoz kapcsolódva, a zsanai földgáztárolóban már a 2000-es évek elején rendszeresen bértároltunk a szerbeknek. Amikor a későbbi időszakban kiderült, hogy mégse kell akkora tárolói kapacitás, mert nem kell a normál gázellátás biztosításához, akkor én magam is szorgalmaztam, hogy ezt a kapacitást föl kéne használni bértárolásra azoknak az országoknak, amelyeknek nincs, vagy nincs elég tárolói kapacitásuk. A bértárolás tehát nem új dolog. Ez nem változtat azon, hogy Szijjártó tegnap kiállt, és azt mondta, eladtunk Szerbiának 500 millió köbméter földgázt nagyon jó áron. Majd ránéz az ember arra a múlt hét szerdán közzétett energia-vészhelyzeti intézkedési tervre, ahol a második pont felhatalmazza Szijjártót, hogy vásároljon gázt, a harmadik pont meg arról szól, hogy tűzifára meg energiahordozóra kiviteli tilalmat rendel el. A földgáz meg energiahordozó.

– Mit szól ehhez az EU?

– Az energiahordozó kiviteli tilalma biztos, hogy ütközik az EU árukra és szolgáltatások szabad kereskedelmére vonatkozó alapelvével. Ez biztosan újabb uniós vizsgálatot von majd maga után. Különben is, egy olyan ország, amelyiknek a saját energiaellátásában villamosenergiából 30 százalék, földgázból 85 százalék import, az mit okoskodik a kiviteli tilalommal? És ha a többi ország is bevezeti? Akkor honnan fogunk importálni? Ez a kiviteli tilalom megint csak egy, a híveknek szóló maszlag. Szijjártó már másnap kiállt alóla, és közölte, hogy ő eladott Szerbiának 500 millió köbméter földgázt. Amiben megint csak az a faramuci, hogy tegnapelőtt meg azt jelentette be, hogy mindenképp kell 700 millió köbméter gázt vennie. Akkor most miért adja el? Ez olyan kaotikus rendszer, amiben az ember egy valamit lát: tuti, hogy mutyiznak. Mutyiznak az árral, mutyiznak mással. Amit pláne nem ért az ember, hogy a szerbek, akiken keresztülmegy egy hatalmas gázvezeték az oroszoktól – az oroszok keblén melengetett államról van szó –, miért tőlünk vesznek gázt? Nyilvánvaló, hogy itt vagy valami rosszul van kommunikálva, vagy Szijjártó nem érti, vagy direkt beszél mellé, hogy nehezen követhető legyen az embereknek. Mert ezt azért elég rendszeresen csinálják. 

(Folytatjuk.)