Homoszexuálisokat alázó műsora miatt bírságolták meg a Hír FM-et

HírKlikk 2023. november 23. 11:20 2023. nov. 23. 11:20

Egy debreceni rádió és a fővárosi Hír FM közösségi rádió szolgáltatójára is bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a médiatanács a Budapest 95,3 MHz-en fogható Hír FM körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű rádió július 23-án kora reggel sugárzott Háttérkép című műsorával szemben - több bejelentés nyomán - indított hatósági eljárást.

A vizsgálat során a hatóság megállapította, hogy a műsorszámban elhangzottak sértették az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó törvényi rendelkezést, a műsorszám olyan üzenetet közvetített, amely szerint a homoszexuálisok közössége másodrendű, nem illeti meg a minden emberre nézve egyenlő méltóság - írták.

A médiatanács ezért 350 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóval szemben, és a jogsértés tényéről közlemény közzétételére kötelezte a szolgáltatót. A közleményt a rádióban, valamint annak honlapján is nyilvánosságra kell hozni.

Úgy folytatták, hogy a Debrecen 95,0 MHz frekvencián sugárzó FM95 - Rádió 1 Debrecen helyi vételkörzetű, kereskedelmi rádió augusztus 30. és szeptember 5. között sugárzott műsorának hatósági ellenőrzése során a hatóság a szerződésben vállalt kötelezettségek megsértését állapította meg.

Kifejtették, hogy a rádió a vizsgált adáshét egyetlen napján és heti szinten sem tett eleget a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok napi arányára vonatkozó vállalásainak, és elmulasztotta a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámok arányára vonatkozó vállalásainak teljesítését.

Az adáshét két napján a szolgáltató elmaradt a magyar zenei művek saját műsoridőhöz viszonyított napi arányára vonatkozó szerződéses vállalásától is. A médiatanács 40 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a médiaszolgáltatót - közölték.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom