Horn Gábor: bajban van a Fidesz, mert az oligarchákat etetni kellene

HírKlikk 2024. október 9. 15:20 2024. okt. 9. 15:20

Orbán Balázs mondata vállalhatatlan, de amit Ukrajnával kapcsolatban mond, az is. Orbán Balázs tényleg elárulta az Orbánék által épített világot, hasonlít az egész a kegyelmi ügyre, de abban mindenki értette mi történt, ez bonyolultabb. Az ötvenhatos idők nem a napi élet részei, sokan nem tudják, hogy mennyire voltak hősök, ezt könnyebben le lehet venni a napirendről – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Horn Gábor, a Republikon Intézetet fenntartó Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke. „Ebből nincs közfelháborodás. Az Orbán Balázs-történetben látszik, hogy a Fidesz megroppant, és akkor is, amikor Pokorni, aki a Fidesz elnöke is volt, lerántja a leplet.”

Lázár János szerint a Magyar Péter-jelenség veszélyes kihívás

A miniszter a Tranziton beszélt arról, hogy a Fidesz elveszítheti a fiatal nemzedéket, ők is pontosan látják, hogy nem sikerül behúzni őket a rendszerbe – mutatott rá a politológus. „A Fidesz, de elsősorban Orbán szavazói kétmillióan vannak, és ez komoly teljesítmény, persze súlyos választási csalással, de megőrizte őket.” Horn Gábor szerint érezhetően bajban van a Fidesz, igényli az erőforrást, mert etetni kell az oligarchákat, ezek a rendszerek hamar összeomlanak, ha nincs mögöttük pénz.

Pokorninak igaza van, Orbán a kádári világot próbálja visszaépíteni az oroszbarátsággal együtt

Nem igaz az, hogy ez egy konzervatív világ, amit Orbánék építenek. A munka, és nem tanulás alapú társadalom, a munkáshitel, mind az alsó társadalmi csoport felé mutató gesztusok, de egy fiatalember nem lesz ettől fideszes szavazó, a diákhitel miatt sem szavaznak rá az egyetemisták – fogalmazott az elemző.

És ha már diákhitel, Magyar Péterről leperegnek a dolgok, hiába vették elő a magánéletét és a Diákhitel Központot is, amelynek ő volt a vezetője, sőt inkább erősíti, emberarcú fickóvá teszi, akinek vannak nőügyei, és ezek az ügyek nem ártottak, inkább használnak neki – mutatott rá.

A diákhitel önleplező történet, ez az ő világuk

Ha 2021-ben volt egy KEHI – nevezzük tanácsadásnak – vizsgálat, akkor annak miért nem volt következménye, sőt a Diákhitel Központ azt mondta, békében váltak el – mutatott rá Horn Gábor, aki szerint nagyban is ez megy az országban. „Ezek visszamenőleg legalább annyira ártanának a Fidesznek, mint Magyarnak, de azt látjuk, hogy egy újabb hívőtagozat jött létre, ezért pedig nem fognak kiszeretni belőle.”

Se a Fidesznek, se Magyarnak nem érdeke, hogy a fővárosban új választás legyen

Magyar szavazóinak 85 százaléka ellenzéki szavazó, nagyrészük Karácsonyra szavazott, a politikai érdekek pedig abba az irányba mutatnak, hogy „idővel majd megoldódik minden”, a felek közelítenek egymáshoz – foglalta össze a főváros vezetésében kialakult helyzetet. Emlékeztetett, ’90 és ’94 között Demszkynek sem volt többsége, naponta kellett megállapodásokat kötnie, „nehéz volt, de működött”. A fővárosnak előnyére is válhat, ha olyan dolgok kerülnek előtérbe, amelyek megoldódnak, problémacentrikusabb lesz – tette hozzá.

Kell, hogy működjön 2026-ig ez a történet, mert bár a Fidesz bármikor be tudja dönteni a fővárost, de ez nem érdeke, mert van egy 30 százalékos szavazóbázisa, s ha nem viszik el a szemetet, vagy nem működik a közlekedés, akkor elveszíti őket.

A KlikkTV műsorát itt nézheti meg. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom