Horrorisztikus sportbaleset, 19 sérült

HírKlikk 2020. július 12. 17:08 2020. júl. 12. 17:08

Tömeges bukás történt vasárnap az 1. Gella Kupa amatőr országúti kerékpárversenyen, amelyen mintegy 50 résztvevő esett el. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint, a balesetben 19-en sérültek meg.

A velo.hu portál közösségi oldalán az alapító Szilasi László, aki maga is részt vett a viadalon és belekeveredett a bukásba, arról tudósított, hogy a nagyjából 200 fős mezőnyben következett be a baleset, az első körben, három kilométerrel a rajt után, a Tótvázsony és Balatonszőlős közti lejtmenetben, közel 70 kilométer/órás sebességnél.

„Sok versenyen láttam bukást, de itthon hasonlót se. Az erdő úgy nézett ki, mint egy horrorfilm. Vér mindenhol, törött bringák tömkelege" – írta Szilasi, aki szerint, nagyjából ötvenen estek el a jó minőségű úton. Ő maga is a patakmederbe zuhant, ám zúzódásokkal és „ripityára tört sisakkal" megúszta.     

Az MTI érdeklődésére Szilasi – aki a Tour de Hongrie versenyigazgatója és a Giro d'Italia magyarországi nagy rajtjának sportszakmai vezetője – azt mondta: szerinte ez az utóbbi húsz év legnagyobb magyarországi kerékpáros versenybalesete. Úgy tudja, a mentőautók és helikopterek folyamatosan dolgoztak. Értesülései szerint, legalább húsz sérült van, közülük néhány súlyos.     

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek megerősítette: a balesetben 19-en sérültek meg – 17 férfi és két nő –, akik zömében zúzódásos sérüléseket szenvedtek, de többüknél felmerült a csonttörés vagy az agyrázkódás gyanúja is. A mentők a helyszínre két mentőhelikopterrel és kilenc mentőautóval érkeztek, a sérülteket az ajkai, a veszprémi és a székesfehérvári kórházba vitték – tette hozzá.     

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője arról tájékoztatott: a baleset egy zárt körű verseny előre egyeztetett útvonalán történt. A résztvevők a kijelölt utak teljes hosszán jogosultak voltak közlekedni az úttest jobb oldalán, a nagyobb bolyokat autós és motoros rendőrök is kísérték.

Forrás: MTI/Hírklikk