Horvátországban jövőre bevezetik a sorkatonaságot

HírKlikk 2024. augusztus 17. 09:36 2024. aug. 17. 09:36

​​​​​​​A horvát kormány bejelentette, hogy 2025. január 1-jétől újra bevezetik a két hónapos kötelező katonai szolgálatot. A döntést Ivan Anusic védelmi miniszter hozta nyilvánosságra csütörtök este.

A lépés hátterében az Ukrajna elleni orosz agresszió, valamint a balkáni térségben tapasztalható fegyverkezési verseny és hadseregfejlesztés áll. Horvátország 2008-ban függesztette fel a sorkatonaságot, és tért át az önkéntes alapú rendszerre – írja a penzcentrum.hu

Anusic az RTL horvát televíziónak adott interjújában kiemelte: „megemeltük a katonák, altisztek és tisztek fizetését, az anyagi jogokat, nemcsak a személyi jövedelemmel, hanem a napibérrel és mindennel, ami megilleti őket." 

A miniszter hangsúlyozta, hogy a fegyveres erők korszerűsítése és felszerelése a terveknek megfelelően halad, összhangban a NATO-val és a szövetségesekkel kötött megállapodásokkal.

A regionális feszültségek növekedése miatt más európai országok is hasonló intézkedéseket fontolgatnak vagy már be is vezettek. Lettország tavaly állította vissza a sorkötelezettséget, reagálva az orosz-ukrán konfliktusra. Horvátország legnagyobb balkáni riválisa, Szerbia szintén mérlegeli a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését.

Orbán Viktor megerősítette, Magyarországon nincs napirenden a sorkatonaság bevezetése. „Az Európai Unió nem dönthet a magyarok véréről, ez elfogadhatatlan” – nyilatkozta a miniszterelnök az állami rádióban.

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom