Hűbéri viszonyok a magyar sportban

Föld S. Péter 2020. július 29. 08:45 2020. júl. 29. 08:45

Amint arról a sajtóból már értesülhetett a kedves olvasó, Lázár János lett a Magyar Tenisz Szövetség vezetője. A volt hódmezővásárhelyi polgármester, egykori kancelláriaminiszter, teniszpályán elért sikereiről ugyan semmit nem tudunk, de nem kizárt, hogy ez a mi hibánk. Lehetséges, hogy Lázár szeret és szokott teniszezni. Eddigi hobbijai közül kizárólag a fácánvadászatról hallottunk – talán épp az Index írta meg annak idején először, de lehet, hogy valamelyik másik újság. Lázár egyedül indult a teniszezők elnöki posztjáért. A hírek szerint, maga Orbán Viktor kérte fel, hogy jelöltesse magát. Ellenfél nélkül versengett, s amint várható volt, rajt-cél győzelmet aratott.

A magyar sportági szövetségek élén, szinte kivétel nélkül a Fidesz által delegált pártkatonák állnak. Idáig érthető: a pénzt a kormány osztja, és könnyen belátható, hogy szívesebben ad azoknak, akik közel állnak a szívéhez. Innentől azonban már dadog a történet. Sokszor leírtuk, de nem lehet elégszer: a kormány nem a saját pénzét osztja, vagy adja oda valakiknek. A kormánynak ugyanis nincs saját pénze, amivel gazdálkodik, azt tőlünk, adófizetőktől kapja. És mi, adófizetők, sokfélék vagyunk, uram bocsá’, még olyanok is vannak ebben az országban, akik nem különösebben kedvelik Orbán Viktor pártját és kormányát. Nem sokan vannak ilyenek, talán csak az ország fele sorolható közéjük.

Legalább ennyire súlyosan esik a latba, hogy a sportágakban dolgozók ezzel a rendszerrel lényegében elfogadják a feudális, hűbéri viszonyokat. Hogy nem a teljesítményüktől, hanem az uralkodó jóindulatától függ, kapnak-e pénzt öltözőre, felszerelésre, edzőtáborozásra, játékosok, edzők javadalmazására. Nem a hozzáértés számít ebben a rendszerben, hanem a hozzáférés. Vagyis az, hogy az illető személy, akit pártkatonaként a sportágunk élére toltunk, milyen eséllyel tud meríteni a húsosfazékból.

Németh Szilárd, aki rezsibiztos, és nem mellesleg, a Fidesz egyik alelnöke, egy ideje a birkózók szövetségének az elnöke. Dől is a pénz a sportágba, mintha az eredményesség attól függne, hogy Németh úr gazdálkodik-e a kapott milliárdokkal, vagy valaki más.

A pénz amúgy tényleg kell az eredményes szerepléshez. Szükséges, de nem elégséges feltétel. Ha a kormány nem Németh Szilárdon, hanem valamelyik régi, nagy bajnokon, sikeres edzőn keresztül adná oda a pénzt a sportágnak, az eredményesség legalább annyira valószínű lenne, mint a jelenlegi, hűbéri vonásokkal teli, a teljesítmény helyett, a lojalitást díjazó felállásban.