Huszonnéggyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

HírKlikk 2020. augusztus 15. 10:40 2020. aug. 15. 10:40

Huszonnéggyel, 4877-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon; nincs újabb elhunyt – közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

A kormányzati portálon azt írták: a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak száma változatlanul 607, 3606-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 664. Az aktív fertőzöttek 31, az elhunytak 60, a gyógyultak 43 százaléka budapesti.

Kórházban 63 koronavírusos beteget ápolnak, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen.

Az oldal adatai szerint, 8526-an vannak hatósági házi karanténban.

A mintavételek száma 375 685.

Kiemelték: a járvány továbbra is jelen van, és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség változatlanul érvényben van.

Emlékeztetnek arra, hogy a további szigorítások elkerülésére vezették be a beutazási korlátozásokat. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknek a járványügyi kontakt-kutatás következtében elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Az operatív törzs a karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve, mentesülni szeretne a karantén alól, azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.

Hangsúlyozták: az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe.

Az utóbbi időben, az új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek.

A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésben előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett, az egyik leghatékonyabb védekezési forma, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket, függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését – írták.

Az oldal térképe alapján, eddig Budapesten (2132) és Pest megyében (721) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (382), Komárom-Esztergom (315), Zala (266), Csongrád-Csanád (156), Borsod-Abaúj-Zemplén (149), Veszprém (141) és Győr-Moson-Sopron megye (106), a sor végén Békés megye áll (19).

Forrás: MTI