HVG: ideges telefonálgatás kezdődött Orbán vétója után

HírKlikk 2020. november 19. 13:31 2020. nov. 19. 13:31

Egyértelmű eredményt hozott Brüsszelben az Európai Unióhoz delegált tagállami nagykövetek hétfői próbaszavazása: többsége lesz az Európai Parlament és a Tanács által kialkudott jogállami mechanizmusnak, amikor az illetékes miniszterek döntenek majd róla. Hiába ellenkezett tehát Magyarország és Lengyelország, jelen állás szerint, pénzmegvonással lehet majd büntetni az EU-támogatások elköltéséhez köthető jogállami intézményrendszer hiányosságait.

Miután a nagyköveti döntés alapján, 2021-től bevezetik a pénzügyi büntetések rendszerét, Orbán bejelentette: megvétózza a 27 tagállamot szolgáló költségvetést és az unió első közös hitelfelvételét, amely megmenthetné a súlyos válságba került déli államokat.

A hírre ideges telefonálás kezdődött minden szinten – írja a HVG. Brüsszelben azt remélték, elég pénzt ígér Budapestnek és Varsónak a következő hét év, hogy az érintett kormányok lenyeljék a békát. Úgy kalkuláltak, a harccal nem érnek el semmit, csak magukra haragítanak mindenkit, egyébként is elementáris erővel érkezett meg a járvány második hulláma a két renitens országba. Minek vívna akkor Orbán háborút?

Pont ezek miatt – hangzik a leginkább kézenfekvő válasz. A magyar kormányfő gondolkodását már kizárólag a 2022-es választási esélyek irányítják. És a megoldás ugyanaz, mint mindeddig a fülkeforradalom óta: egyoldalú alkotmányozással, sarkalatos törvényekkel rombolni a jogállamot, hogy a végén az állam minden területén igaz legyen a kampányszöveg: csak a Fidesz.

Orbán eddig joggal számíthatott arra, hogy hiába lépi át a vörös vonalat, az unióban mindig meg tudja akadályozni, hogy a többiek teljes egységben lépjenek fel ellene – értékel egy német szakértő. Most viszont más a helyzet.

Összeállt egy front, amely nem hajlandó engedni, és amelynek esetleges győzelme hatékonyan korlátozná a Fidesz kétharmados parlamenti többségének bevethetőségét. A szakértő szerint, a magyar kormány már nincs abban a helyzetben, hogy ezt a folyamatot feltartóztassa, hiszen a pénzre Budapesten is szükség lesz.

Forrás: HVG