Ide vezethet, ha tüzelik a népet: drámai jelenetek az amerikai törvényhozásban-percről-percre

NVZS 2021. január 6. 21:19 2021. jan. 6. 21:19

„Ha nem lennénk olyan közel ahhoz, hogy váltás legyen az ország élén, akkor majdnem biztos, hogy Donald Trump elmeállapotára való hivatkozással drámai lépésre szánták volna magukat az Alkotmány 25. kiegészítő paragrafusát alkalmazva” – mondta portálunknak Simonyi András, reagálva az amerikai fővárosban ezekben a percekben zajló eseménysorozatra. Miközben a Capitóliumban zajlott az elnökválasztás eredményének a hitelesítése, a Trump által feltüzelt tüntetők megrohamozták az épületet, s be is mentek. Kimenekítették az alelnököt, a képviselők és szenátorok gázmaszkokat kaptak – jelentette a CNN. A fővárosban kijárási tilalmat rendeletek el. A rend őrei semmit nem tettek.

9.56

Donald Trump a maga ellentmondásos módján ugyan, de bejelentette, hogy január huszadikán átadja a hatalmat Joe Bidennek. Közleményében leszögezte, hogy nem ért egyet az eredménnyel és folytatja a jogi csatározást, de lesz normális hatalomátadás. Szerinte „ezzel ugyan véget ér az amerikai történelem legnagyobb elnöksége”, de elindul azon az úton, hogy „Amerikát ismét naggyá tegyük”.

9.47

Mike Pence alelnök bejelentette a választások hitelesített végeredményét: január 20-án Joe Bident és Kamala Harrist beiktatják az Egyesült Államok következő elnökének és alelnökének. Ezzel lezárult a Donald Trump által minden módon megakadályozni próbált folyamat. 

7.58

A szenátus elsöprő többséggel, 92-7 arányban elutasította az utolsó beadványt, amiben Biden győzelmét kérdőjelezték meg az amerikai törvényhozásban. A republikánusok többsége sem támogatta a további időhúzást. A republikánus frakció vezetője szerint több kifogás nem lesz, úgyhogy hamarosan jóváhagyhatják a képviselők Biden győzelmét.

Az FBI külön oldalt indított, hogy a feljelentések fogadására. A Capitolium ostromában erőszakosan fellépőket keres az FBI, és egy külön oldalt is nyitottak a bejelentéseknek. Képeket, videókat és szöveges feljelentéseket is várnak. 

Már négy halottja van az USA parlamentjét ért ostromnak. Összesen négy tüntető halt meg és több mint egy tucat rendőr megsebesült, amikor Donald Trump támogatói ostrom alá vették az amerikai törvényhozás épületét. Egy nőt a Capitoliumon belül lelőttek, egy másik nő és két férfi az épületen kívül, egyelőre nem részletezett egészségügyi problémák miatt vesztette életét. 

0.16

Már halálos áldozata is van a csőcselék mai akciójának: a kórházban elhunyt egy lőtt sebet kapott nő – jelentette a CNN.

0.12

Kiürítették a Capitoliumot, amit biztonságosnak ítéltek – jelentette a CNN. Ez azt jelenti, hogy elvben visszatérhetnek a képviselőház és a Szenátus tagjai, valamint Pence alelnök, hogy folytassák csőcselék akciója miatt megszakított munkájukat, hitelesítsék a választási eredményt. 

Nem csak az épület ürült ki, a környékéről is kiszorították az embereket. Itt ott füstgázt is alkalmaztak, s voltak kisebb csetepaték, de alapvetően békésen zajlott a folyamat. Ugyanakkor a csőcselék kisebb csoportjai nem hagyták el a helyszínt a kijárási tilalom kezdetére – de a rendőrség hat óra után – e sorok írásáig – nem lépett fel keményen. 

Közben George W. Bush korábbi republikánus elnök – aki nagyon ritkán szólal meg nyilvánosan – közleményt tett közzé, s ebben a többi között azt panaszolta fel, hogy csak banánköztársaságokban lehet olyat tapasztalni, mint ami ma történt a Capitoliumnál és az épületben. Nem nevezte ugyan néven Donald Trumpot, de utalt rá, mondván: a választások óta bizonyos politikai erők meggondolatlan viselkedést tanúsítanak, hamis és megtévesztő reményekre alapozva. 

23.25

Immár komoly fegyveres erőket összepontosítottak a Capitolium környékére, s meg is kezdődött a trumpisták kiszorítása az épületből és az épület környékéről. Egyelőre nyugodtan és békésen zajlik a folyamat: a lépcsőkön fokról-fokra sétáltak le a tüntetők, nyomukban a fegyveresekkel. A hangulatot jellemzi, hogy egy idős nőt a rend egyik, talpig sisakban és fegyverben lévő őre a kezét nyújtva segítette le a lépcsőkön. Az emberek egy része békésen sétált elfelé az épülettől, ugyanakkor egyes csoportok törtek-zúzzak – a CNN jelentése alapján. A hírtelevízió tudósítója szerint egyelőre kivárás van. Az nem igazán világos, hogy a helyi idő szerint este hattól (magyar idő szerint éjféltől) életbe lépő kijárási tilalomig hogyan tudják elérni az utcák kiürítését. 

A hírtelevíziónak több tüntető azzal indokolta az akciót, hogy vissza akarják fordítani a választás eredményét. 

Charles Ramsey, Washington DC korábbi rendőrfőnöke puccskísérletnek nevezte azt, ami a Capitoliumnál és az épületben történt. 

A CNN közben megerősítette, hogy életveszélyesen megsebesült – meglőtték – egy nő, de azt nem tudni, hogy ki ő és hogyan sebesült meg. Több rendőr is megsebesült .

23.40

A CNN és a The New York Times is azt jelentette, hogy a demokraták megszerezték a többséget a Szenátusban. Kedden tartották Georgiában a pótválasztást, amelynek tétje két szenátusi hely volt. Az már a mai nap folyamán korábban is kiderült, hogy az egyik helyet elvitték (s ezzel az első színes bőrű georgiai szenátort köszönthetjük). A második verseny eredményéről pedig aközben érkezett a hír, hogy a trumpista csőcselék megrohamozta a Capitoliumot. Ezzel 50-50 arányban küldhetnek szenátort az új Szenátusba a demokraták és a republikánusok, de miután a Szenátus elnöki tisztét a mindenkori amerikai alelnök tölti be, aki ezúttal demokrata, így Bidenéknek többségük lesz a felsőházban is. Ez azt jelenti, hogy az elnök demokrata, s pártja van többségben a Kongresszus mindkét házában – ez jelentősen megkönnyíti a tervezett változások végrehajtását Bidenék számára.

22.40

Nem ált televíziós kamera elé Donald Trump, viszont Twitterén megjelent egy egyperces videó, amelyen eléggé furcsa módon szól a híveihez.

 „Érzem a fájdalmatokat, tudom, hogy fáj nektek, volt egy olyan választás, amit elloptak tőlünk, pedig földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk” – kezdte mondandóját Trump, aki ezzel együtt is arra biztatta a híveit, hogy békében menjenek, mert rendnek kell lennie. Megismételte még egyszer, hogy elcsalták a választásokat, s azt is, hogy ő átérzi a fájdalmukat. „Menjetek haza, szeretünk benneteket, nagyon különlegesek vagytok” – zárta mondandóját Tump.

22.03

Kemény közelharc folyik a trumpista csőcselék és rendőrök között a törvényhozás két házának otthont adó Capitoliumnál. Az USA védelmi minisztériuma behívta a nemzeti gárdát. 

Pence alelnök támadásnak nevezte a Capitolium megrohamozását, és felszólította a tüntetőket az épület elhagyására. Azonban Donald Trump (aki nem csak az ország elnöke, de egyben a Fegyveres Erők főparancsnoka is) hallgat. Ahogy a CNN megjegyezte, bizonnyal televízión követi az eseményeket.

A feltüzelt – sokak szerint csak belföldi  terroristáknak nevezett – tüntetők több helyszínen közelharcban állnak a rendőrökkel. 

Az épületben rekedt fotósoknak köszönhetően, megrázó képeket láthatunk a bent történtekről. Az egyiken földön fekvő, egyenruhások által fegyverekkel sakkban tartott trumpisták; egy másikon a Képviselőház elnökének íróasztalán egy ott hagyott, kézzel írt üzenet: „Nem adjuk fel”; a harmadikon a képviselőházi ülésteremben fegyveres őrök pisztolyt fognak egy nagy asztallal elbarikádozott ajtóra.  

21.42

A CNN meg nem erősített híre szerint egy nő életveszélyesen megsérült. Eközben a nemzeti gárdát is kirendelték már a Capitoliumhoz. A rendvédelmi erők – a rendőröktől a teljes fegyverzetben lévő készenléti rendőrök, stb. – nekimentek az egyre vadabbá váló trumpista tüntetőknek, Donald Trump is észbe kapott – vagy a környezete kényszerítette erre. Legfrissebb tweetjében már csitítani igyekszik a híveit, arra kérve őket, hogy tartsák tiszteletben a törvényeket, a rendet. 

20.40

A  többi között a CNN által  élőben közvetített események sora azzal indult, hogy a Donald Trump hívására, a fővárosban összegyűlt hívei előtt tartott beszédben hosszú percekig sorolta a – szerinte – választási csalásra minden fórumon többszörösen megcáfolt, elutasított vonatkozó vádjait, helyenként összefüggéstelenül vádolva, mocskolva mindenkit, aki nem értett egyet a vádjaival. Semmi logika nem volt a beszédében, de ettől még sikerült felhergelnie a híveit, akik a beszéd után a Kongresszus épületéhez vonultak, ahol akkor kezdődött a két ház együttes, már eleve prognosztizálhatóan botrányos  ülése. Tizenvalahány republikánus szenátor és mintegy 135 képviselő – a trumpista keménymag – ugyanis már előre közölte, hogy az amúgy ceremoniális, protokolláris folyamat keretében nem lesznek hajlandóak elfogadni az egyes ingadozó államok eredményét. Ez amúgy a folyamatot csak lassítani képes, de megakadályozni a hitelesítést nem. Miként Pence alelnök sem, aki nem sokkal az ülés előtt közölte, hogy nem tesz eleget Trump kérésének, s készen áll a hitelesítésre.

Miközben bent zajlott az ülés, a tüntetők először csak körbefogták a Capitoliumot, majd miután senki őket ebben meg nem akadályozta, bementek az épületbe, s maszkok nélkül – egyelőre – békésen bejárták az épületet. 

Az ülést megszakították, Pence alelnököt kimenekítették, a szenátorok és képviselők számára gázmaszkokat osztogattak. A rendőrök tehetetlenül nézték a fejleményeket.

„Erre számítani lehetett, a környéken már napok óta készültség van, s érthetetlen, hogy a rendvédelmi szervek miért nem tettek komolyabb lépéseket” – mondta a Hírklikknek az eseményektől pár száz méterre lakó Simonyi András, korábbi magyar nagykövet. „Ez persze még nem a világ vége, de az látszik, hogy a tüntetők egy része igen agresszív és gondok lehetnek” – mondta. Hozzátette: „szó nincs arról, hogy bármit meg tudnának dönteni, ez semmin nem fog változtatni”. 

Már csak azért sem, mert a tegnap tartott georgiai szenátori pótválasztáson a jelek szerint a demokratáknak sikerült mindkét szenátori helyet megszerezni („Ez nagyon nagy dolog” – jegyezte meg Simonyi.) Ugyanakkor a republikánusoknál szakadás történt – még az eddig Trumpot szolgalelkűen kiszolgáló alelnöke, Pence is szembement vele, miként a Szenátus többségi vezetője, az eddig Trumphoz hű Mitch McConnell sem volt hajlandó a „pucsistákkal” tartani.  

„Mindez annak az utórezgése, amit Donald Trump művelt az elmúlt időszakban” – mondta. Trump mindeközben a Fehér Házban tartózkodik, tweetelt is onnan, de nem állította le a híveit. „Ha nem lennénk olyan közel ahhoz, hogy váltás legyen az ország élén, akkor majdnem biztos, hogy Donald Trump elmeállapotára való hivatkozással drámai lépésre szánták volna magukat az Alkotmány 25. kiegészítő paragrafusát alkalmazva” – fejtegette Simonyi András.