Idén 565 milliárdot költött a honvédelmi tárca

HírKlikk 2018. december 22. 05:18 2018. dec. 22. 05:18

A biztonságpolitikai helyzet Magyarország térségében, Európában és a világban is indokolja a honvédség fejlesztését - jelentette ki a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Benkő Tibor példaként említette, hogy a Nyugat-Balkánon továbbra is törékeny a béke, s a szomszédos Ukrajnában most is háborús helyzet van. Mindezek megkövetelik, hogy Magyarországon erős és ütőképes honvédséget hozzanak létre - szögezte le.

Emellett katonapolitikai kérdés is a fejlesztés, mivel a múltban a Magyar Honvédség hanyatló ágban volt, képességeket vesztett el. Ezt helyre kell állítani, s ezen felül a 21. századi kihívásoknak megfelelő technikai eszközökkel, kiképzett állománnyal, valamint anyagi forrással kell rendelkezni.

A miniszter kitért arra is, hogy idén - a tervezettnél magasabb - 565 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodott a honvédelmi tárca. Az idei költségvetés lehetővé tette beszerzési eljárás elindítását, és a honvédség szakemberei további terveken is dolgoznak. Benkő Tibor ennek kapcsán azt mondta: Magyarország gazdasági helyzete megengedi, hogy valóban egy olyan honvédséget tudjanak építeni, ami garantálja Magyarország és a magyar emberek biztonságát.

Forrás: Hírklikk