Amerika bajban van a hiányzó vendégmunkások miatt

HírKlikk 2020. július 5. 06:00 2020. júl. 5. 06:00

Az Egyesült Államokba általában özönlenek a vendégmunkások. Csakhogy a Covid19-járvány és Donald Trump szigora miatt, most elkerülik az országot, így a mezőgazdasági gépeken középiskolások, kirúgott olajipari dolgozók és iskolai buszok sofőrjei dolgoznak.

A Reuters Texasról és Oklahomáról szóló összeállítása alapján, a HVG arról számol be, hogy a farmerek és az aratást végző cégek arra panaszkodnak, hogy sok időt kell tölteni a hazai munkaerő kiképzésével.

A másik probléma az, hogy az amerikaiak nem sokáig vállalják a nehéz munkát. Jóval hamarabb továbbállnak, mint a kiszolgáltatott helyzetben levő vendégmunkások, akik a világ minden tájáról érkeznek – Dél-Afrikától Mexikóig.

Az USA a világ harmadik legnagyobb búza-exportőre, és a világnak is szüksége van az amerikai gabonára, mert Oroszország – az első számú exportőr – a hazai fogyasztás érdekében, korlátozza a kivitelt.

A Beckley Harvesting aratást végző cég eddig a munkaerő 30 százalékát a vendégmunkásokból biztosította, most azonban egyetlen vendégmunkás sincs. A cég így gondban van, mert az amerikaiak jelentős részét egyáltalán nem vonzza az aratás.

A farmerek, akik általában Donald Trump amerikai elnök hűséges szavazói, az utóbbi időkben rászoktak a vendégmunkások alkalmazására. Emiatt Trump enyhített a szigorán: aratáskor elvben lehet vendégmunkás-vízumot szerezni a mezőgazdaságban. Ennek eredményeként, idén 49 százalékkal nőt a vendégmunkás vízumok kiadása a washingtoni munkaügyi minisztérium szerint.

Csakhogy közbejött a járvány: sok vendégmunkás már ki sem tudott jutni a saját országából, de az USA határain is szigorúbb lett az ellenőrzés. Az eredmény pedig a mindenkit érintő a munkaerőhiány. 

Forrás: HVG