Így tálalta Orbán médiája a tüntetéseket

Föld S. Péter 2022. október 6. 07:20 2022. okt. 6. 07:20

Miközben a kormányzati fenyegetések ellenére 83 iskola 947 tanára vett részt a pedagógusok melletti tüntetéseken, a kormánypárti média hozta a formáját: többnyire késve és akkor is a maguk módján számoltak be a történtekről. A tudósítások kiindulópontja és egyben központi mondanivalója szerint azért tüntetnek a diákok, a tanárok és a szülők, mert a budapesti Kölcsey Gimnáziumból kirúgtak öt olyan tanárt, akik nem vették fel a munkát, vagyis nem tartották meg az óráikat. A tudósítások nem felejtik el megemlíteni, hogy a fővárosban forgalmi dugók alakulhatnak ki, és hídfoglalás is várható. Hogy a tiltakozásnak milyen előzményei vannak, arról nem tartották fontosnak beszámolni.

Az állami televízió Híradója délelőtt még nem említette, hogy diákok ezrei tüntetnek az országban. Pedig elmondhatták volna, hogy nemcsak a kirúgott pedagógusokért, hanem a jövő oktatásáért mentek ki az utcára, beszámoltak viszont arról, hogy nemzeti konzultáció indul a brüsszeli szankciókról, írtak az üzbég elnök budapesti látogatásáról, valamint arról, hogy helyhiány van a gázai temetőben.

A Hír TV a megszokott csúsztatáshoz folyamodott: jóval a tüntetés kezdete előtt készült felvételekkel jelentkezett be, és sajnálkozva állapította meg, hogy üresek az utcák, senki nem jelent meg a meghirdetett tüntetésen. Későbbi tudósításokban már mutattak néhány tiltakozó diákot, ám ekkor a fő témát a Kétfarkú Kutyapárt vicces vécépapír gurigái jelentették.

A magát az utca hangjaként definiáló, egykor szakmai alapon működő, szebb napokat látott ingyenes újság, a Metropol fő témája az volt, hogy a budapesti közművek vezetője kétmillió forintos karórában tárgyalt a sztrájkoló kukásokkal. (Arról, hogy a fideszes NER-lovagok családtagjai 12 milliós órákat szoktak villantani, sem most, sem korábban nem írtak). A tüntetésről beszámolva azt emelték ki, hogy „estig tüntetnek a pedagógusok Budapesten, káosz alakulhat ki a közlekedésben”.

Az Origo is hozta a kötelezőt, tudósításának címében arról írt, hogy lezárták a tüntetők a Margit-hidat, majd a következő értesülést osztották meg a nagyközönséggel: „Az akciót a Gyurcsány Ferenc pártjához közeli PDSZ szervezte, apropója az, hogy elbocsátottak öt tanárt, mert polgári engedetlenségre hivatkozva nem tartotta meg az óráit, vagyis nem ment be dolgozni.”

A PestiSrácok cikkének címében azt emeli ki, hogy – értesüléseik szerint – a szülőket nem tájékoztatták a sztrájkról, és listázzák azokat a diákokat, akik nem vettek részt a megmozdulásokban. Írtak arról is, hogy a tüntetés nyomán forgalmi nehézségek keletkeznek, és egy új színfolttal is gazdagították a színekben amúgy sem szegényes palettát: „Az alapvetően politikamentesnek szánt rendezvényre már rárepültek az ellenzéki pártok is, így az egyébként jogos követelésekkel utcára vonuló tanárok hirtelen politikai haszonlesők áldozataivá váltak, velük együtt az a szocialista-liberális kör is utcára vonul, amelynek tevékenysége nyomán sokkal nehezebbé vált a magyar oktatásügyben való helytállás.”

Ezt a mondatot nem kell különösebben magyarázni, érti mindenki: a PestiSrácok szerint nincsenek gondok az oktatásban, a pedagógusok elégedettek a jövedelmükkel és munkahelyi körülményekkel, de rájuk repült a „szocialista-liberális kör”, amely addig hergelte őket, míg végül a politikai haszonlesők áldozataivá váltak.

A mindig mindenre kapható 888.hu visszafogott címmel – Demonstrációt tartanak a tanárokért – számolt be a szerdai nap eseményeiről, ám a cikkben már a régi formáját hozta: „A baloldali politikusok ismét megpróbálják a maguk javára fordítani a demonstrációt. A résztvevők között feltűnt többek között Jámbor András, Szabó Tímea, és Karácsony Gergely is szolidaritásáról biztosította demonstrálókat. Lesz hídfoglalás is a kora esti órákban, így dugókra lehet számítani.” Ami viszont fájhat a portál olvasóinak: Gyurcsány Ferenc nevét – talán feledékenységből – nem említették.

A hirado.hu portál dicséretesen visszafogott volt. A tiltakozások hátteréről, vagyis, az oktatás lehetetlen helyzetéről ők sem írtak semmit, ám az MTI tudósítása nyomán több felszólaló szövegéből is idéztek. Az is a javukra írható, hogy nem írtak a lehetséges forgalmi dugókról, sem pedig arról, hogy a baloldali politikusok rárepültek az eseményre.