Így vásárolna szavazatokat a Fidesz

HírKlikk 2021. március 1. 12:00 2021. márc. 1. 12:00

A jelek szerint a kormánypárt csak elbábozza, hogy klasszikus kampányt is folytat, ehelyett inkább vásárol – olvasható a Népszava Visszhang című mellékletében megjelent elemzésben.

A dolgozat szerzője emlékeztet: a Fidesz saját táborára, pontosabban annak egyben tartására koncentrál (ez jelenleg mintegy 2,4 millió embert jelent). Azzal, hogy az ellenzéki pártok összesített támogatottsága hónapról-hónapra meghaladja a Fideszét, kimondható: érdemben politikával nem tudja bővíteni szimpatizánsi körét.

Az elemzés szerint az, hogy most nagyjából 2,7 millióan támogatják az együttműködő ellenzéki pártokat, még csak egyensúlyt jelent. Ugyanis a kormánypárt hazai hívein kívül számíthat a határon túli magyarok szavazataira is. 2018-ban mintegy 220 ezer ilyen voksot söpört be a Fidesz. Következésképp a kormánynak meg kell vásárolnia/meg kell osztania egyes rétegeket.

A legkézenfekvőbb a legnagyobb, lényegében homogén és igen aktív szavazótömeg hűségének biztosítása: a 2,2 millió nyugdíjas egyrészt kap 13. havi nyugdíjat. Ehhez a pénzhez lépcsőzetesen, négy év alatt jutnak hozzá az idősek – a választások évében pont félhavi pénzzel gazdálkodhatnak többől. Legalábbis hivatalosan. A lap információi szerint ugyanis a kormány kacérkodik a gondolattal, hogy 2022-ben nem a tervezett plusz egyheti tételt adja oda, hanem mindjárt két hétnyi nyugdíjrészt biztosít. (Ez mintegy 80 milliárd forint pluszkiadást jelentene.) Amire bizton számíthatnak a nyugdíjasok, az a menetrendszerűen érkező egyösszegű plusz (illetve vásárlási utalvány).

A másik célzott réteg a fiataloké: a 2022-ben mintegy 770-780 ezer főt számláló 18–25 éves korosztály nem lelkesedik a kormánypártokért: a fővárosban mindössze 18 százalékuk, a megyeszékhelyeken 22 százalékuk, a városokban 24 százalékuk, a falvakban pedig már 30 százalékuk szereti a kormánypártot – míg az ellenzék számai, főleg a városokban, határozottan kedvezőbbek. Épp ezért rukkolt elő a kabinet a 25 év alattiak adómentességével (ennek ára mintegy 150 milliárd forint), hogy a jobboldalra húzó, de passzív fiatalokat megmozdítsa, az alapvetően balra szavazókat pedig elbizonytalanítsa.

A harmadik réteg a vidéki értelmiségé/vállalkozóké, ha úgy tetszik, a kisközösségi hangadóké. A Népszava úgy tudja, újra előkerült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018-ban megszellőztetett elképzelése, miszerint 100 millió forint éves árbevételig legyenek adómentesek a mezőgazdasági kis- és közepes méretű gazdaságok. Ez az ötlet több tízezer családot érint, és 100 milliárdos.

A teljes írás ide kattintva olvasható.