Ihász Sándor: az ügyészség mossa kezét, mint Pilátus, az Integritás Hatóság meg egy sóhivatal

HírKlikk 2023. január 19. 15:05 2023. jan. 19. 15:05

Az ügyészségi szervezet állam az államban, azt csinál, amit akar – mondta Ihász Sándor. A volt fellebbviteli főügyész a Klikk Tv Mélyvíz című műsorában arról beszélt, nincs érdemi és tényleges eszköz arra, hogy egy ügyész szakmaiatlan, erkölcstelen, törvénysértő, vagy bűncselekményt megvalósító eljárását számon kérjék, és orvosolják. Miközben az ügyészség felelőssége, hogy kit hallgatnak ki és kit nem, ahogyan azt tették Völner Pál, Farkas Flórián, vagy Kósa Lajos ügyében is. 

Tanú mindenki, akinek a bizonyítandó tényről tudomása lehet, nem lehetőségről, vagy véleményről, hanem a tényről. Ha az egykori igazságügyi államtitkár, Völner Pál ügyéről beszélünk, akkor elképzelhetetlen, hogy az igazságügyi miniszternek vagy bármilyen miniszternek, ha a helyettesét büntető eljárás alá vonják, ne legyen közvetlen tényismerete – magyarázta Ihász Sándor. „Ha enélkül emelnek vádat, kizártnak tartom, hogy megalapozottan meg lehetne állapítani a tényállást. A nyomozó hatóságnak és az ügyészségnek kutya kötelessége a bizonyítás, nem a bíróság dolga, bár megteheti, hogy pótoltatja, és beidézik Varga Judit igazságügyi minisztert. Ahogy tudom, a védő, meg a terhelt ezt indítványozta is, mert tudni kell, hogy mi történt.”

Hozzátette, a minisztert vélhetően azért nem hallgatták meg, mert nélküle is fel lehet göngyölni az ügyet. „De ez szakmailag megengedhetetlen, vérlázító, hogy nem hallgatták ki, átlökték a labdát a bírósághoz. Az ügyészség mossa kezét, mint Pilátus.” A volt fellebbviteli főügyész szerint súlyosbítja a dolgot, hogy az ügyészséget felelősségre sem lehet vonni, még utólag sem. 

A Questor-ügyben például, amelyben – mint a Völnerében – „világszínvonalú” volt a nyomozás, a bíróságnak először egy szakértőt kellett kirendelnie, hogy legalább azt értelmezni tudja, mit akar az ügyészség. „Ezek a vádemelések megalapozatlanok és nincs következményük” – mondta Ihász Sándor. Arra is felhívta a figyelmet, az is elő szokott fordulni, hogy azt mondják valakiről, „úgysem tud ez semmit”, ami releváns is lehet, de ez majd a vallomásából derül ki. 

Ihász Sándor felidézte, már sokszor elmondta, hogy az ügyészségi szervezet „állam az államban, azt csinál, amit akar. Nincs érdemi és tényleges eszköz arra, hogy egy ügyésznek a szakmaiatlan, erkölcstelen, törvénysértő, vagy bűncselekményt megvalósító eljárását számon kérjék, és orvosolják”. Ihász Sándor szerint a közpénzből működő szervezetnek olyan szintű és erősségű eszköztára van, amivel emberek életviszonyait, sorsát mélyen meghatározza, és alakíthatja a közéletet is. 

Mert, ha mondjuk a Héliosz-ügyben, nyomoz vagy sem az ügyészség, eldőlhet alkalmasint még szándékoltan is egy választás – jelentette ki a volt fellebbviteli főügyész. Majd azzal folytatja, hogy eljárások ezzel is, az időzítéssel, valamilyen nyomozási cselekmény elvégzésével vagy elmulasztásával, az ő kényük kedvükre alakíthatók, és ha egy képviselő rákérdez a munkájukra, akkor még ki is kérik maguknak. 

Hisz abban, hogy ezen az Integritás Hatóság változtatni tud? – kérdezte Németh Péter. Az egy sóhivatal és a véleményem nem változott – reagált Ihász. Szerinte nem új hatóságokat kéne létrehozni, hanem a meglévőket működtetni. „Ez az ügyészségi szervezet ma, ahhoz képest, amilyennek egy jogállamban lennie kéne, szánalmas.” A korrupciós ügyekben új eszközként megjelent magánvádas eljárásról sincs jó véleménnyel Ihász Sándor: Józsi bácsi, amikor azt gondolja, hogy ez nincsen rendben – miközben nem jogász, sohasem volt bíróságon, fogalma sincs az eljárásról –, akkor vidékről meghatalmaz egy ügyvédet, fizet ezért, és miközben semmilyen érintettsége nincs benne, vérét adná a jogállamért? Nyilvánvalóan ez az eszköz alkalmatlan a gyakorlatban arra, hogy a korrupciós és más bűncselekményeket hatékonyan felderíteni és jogorvosolni tudja. Ez csak arra lehet jó, ha valakinek személyes sérelme van – vélte a volt fellebbviteli főügyész.

Van egy másik eljárás, ez a Híd a munka világába – Farkas Flórián ügye – ami teljesen más, mint Völneré, ott nem pótolható a kihallgatás, mert megszüntették az eljárást. Ott is az ügyészség felelőssége, hogy még tanúként sem hallgatták ki a volt országgyűlési képviselőt. Egy harmadik, hasonlóképpen meghallgatás nélküli ügy Kósa Lajosé, ahol őt sem kérdezték meg a csengeri örökösnő ügyében – hangzott el a Mélyvízben.

A Klikk Tv Mélyvíz című műsora itt nézhető meg.

Forrás: Hírklikk