Ijesztő jelenség a Balatonon

HírKlikk 2021. március 8. 04:45 2021. márc. 8. 04:45

Több civil szervezet, a Balatoni Limnológiai Intézet és az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport szerint még jobban elalgásodhat a Balaton, ha a vízszintjét tartósan 120 centiméteren tartják a vízügyi szakemberek.

Az InfoRádiónak nyilatkozó ökológus, Istvánovics Vera azt mondta: 2000 és 2019 között többnyire alacsony volt az algaszint a Keszthelyi medencében, egészen 2019 augusztusáig, amikor minden eddiginél nagyobb algacsúcs alakult ki Keszthely és Szigliget térségében. A szakértő szerint az okokat még nem ismerik pontosa – ez további kutatásokat igényel –, de úgy gondolják, hogy ez a klímaváltozás egyik hatása, mert a víz egyre melegebb.

„A nyári átlag vízhőmérséklet 2015 óta közel másfél fokkal nőtt a Balatonban. Nem elég, hogy ez az éghajlatváltozás zajlik körülöttünk, a Balaton vízállását is az utóbbi években nagyon magasan tartották,  mert 2000-ben volt nagy aszály, és arra gondolnak, ha magas a vízállás és nem esik az eső, akkor magasabb szintről indulva nem fog annyira lecsökkenni a vízszint" – mondta Istvánovics Vera.

Az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport tudományos tanácsadója szerint a körülményeket figyelembe véve kellene szabályozni a Balaton vízállását, és nem lenne szabad ragaszkodni minden esetben a 120 centiméteres magassághoz.

„Adaptívan kellene ezt csinálni, figyelembe véve két fontos körülményt: az egyik, hogy a szárazodhat a klíma, és előfordulhat, hogy évekig nincs megfelelő vízutánpótlása a Balatonnak, tehát emiatt magasan kell tartani a vízszintet, de amiatt meg, hogy ne algásodjon, illetve ne pusztuljon a nádas, célszerű alacsonyan tartani.

Ezért kell a körülményeket mérlegelve a vízállást szabályozni" – mondta a szakértő.

Forrás: InfoRádió