Ilyen a nyugdíjasok életminősége Magyarországon

Korózs Lajos 2019. december 9. 14:57 2019. dec. 9. 14:57

Szociológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy a magyar nyugdíjasok a legelégedetlenebbek az életükkel, a magyarok a legboldogtalanabbak, és hazánkban a legalacsonyabb az elégedettek aránya. Ezt nem én állítom, hanem az Eurostat.

Nézzük, mi a helyzet nyugdíjas-fronton a Nyugdíjas Parlament megállapításai után:

1. Nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek.

2. 2010 óta kétszeresére nőtt a szegénységben élő nyugdíjasok száma.

3. A bérek dinamikus növekedésével szemben, a nyugdíjak inflációkövető technikája a tartós leszakadást eredményezi.

4. Az inflációkövető technika egy csapda.

Az MSZP nevében benyújtott indítványaimat rendre leszavazta a fideszes többség. Ez értékválasztás is részükről.

Javasoltam az úgynevezett svájci indexálás visszaállítását, ami szerint 2020-ban 5,6 százalékos nyugdíjemelésre kerülne sor. A fideszesek leszavazták, s ezzel azt mondták, hogy minden nyugdíjas elégedjen meg a 2,8 százalékos emeléssel és punktum!

Egy másik indítványban javasoltam, hogy az öregségi nyugdíjminimumot emeljék 80 ezer forintra. A fideszesek szerint senki nem érdemli meg az ilyen mértékű emelést, így marad a 28 ezer 500 forint és a hozzárendelt többi ellátás: az anyasági, a GYES, a GYED…

Közben undorító módon húzzák az időt a rokkantak ügyében, hiszen az Alkotmánybíróság március 31-ig adott határidőt a kormánynak. Persze ezt is leszavazták, és azt üzenték a rokkantaknak, hogy minden marad a régiben. Meg lesznek alázva, mint régen, és kártalanítást sem kapnak, mert nem érdemlik meg.

Eszük ágában sincs a nyugdíjprémium rendszerét sem átértékelni, pedig az 2009 óta, amióta a szocialista kormány bevezette, elveszítette vásárlóértékének közel egyharmadát. Erre a fideszesek válasza, hogy coki! Jól van az úgy, hogy kivettek a nyugdíjasok zsebéből átlagosan 42 ezer forintot azzal, hogy egyszer sem a valós gazdasági növekedésnek megfelelő prémiumot adták…

Ezek után nincs mit csodálkozni, hogy a 65 éven felüliek körében mért szociológiai felmérés szerint növekszik a szegénység aránya, rossz a fiatalok és idősek kapcsolata, a nyugdíjak nagysága nem kielégítő, és az idősekre jutó szociális hálót széttépték. Mindezek következtében, ma Magyarországon a legrosszabb nyugdíjasként élni.