Ilyen nincs, és mégis van

Bánó András 2020. november 27. 19:00 2020. nov. 27. 19:00

Mindannyian ismerjük a mondást: ennél már nincs lejjebb. Ám amikor ezt kimondjuk, keserűen kell tapasztalnunk, hogy tévedtünk, igenis van lejjebb. Senki nem gondolhatta ugyanis, hogy lesz olyan polgármester, aki a maga számára tényleg úgy értelmezi a veszélyhelyzetben számára biztosított hatáskört, hogy tényleg azt csinál, amit akar, hiszen nem kell megkérdeznie a képviselő- testületet. 

Joga van hozzá – gondolhatta Pápai Mihály Gyál fideszes polgármestere, aki csütörtöki határozatában arról döntött, hogy bruttó 4,1 millió forint, vagyis csaknem nettó 2,8 millió forint jutalomban részesíti magát. 

Tartok itt egy kis szünetet, azért is folytatom új bekezdésben, hogy az olvasó is felfogja: a fideszes polgármester anélkül, hogy bárkivel is konzultált volna a képviselőtestületből, megjutalmazta saját magát! Nem egy százassal, nem egy ezressel, hanem – fogjuk már meg a szék karfáját nehogy hátradőljünk – pontosan nettó 2 millió 785 ezer forinttal, azaz bruttó 4 millió 100 ezerrel. Nem ismerem Pápai előéletét, nem tudom, mivel foglalkozott mielőtt polgármesterré választották, de azt gondolom, aligha nevelkedett olyan környezetben, ahol ilyesmire taníthatták volna. Nem is beszélve arról, hogy – gondolom – mérhetetlen erkölcsi kárt okozott a Fidesznek ezzel a végtelenül pimasz, szemtelen, harácsoló tevékenységgel.

Mit gondolnak az emberek most a fideszes polgármesterekről? Hogy nekik vészhelyzetben mindent szabad? Nem gondolja Pápai Mihály, hogy azért született meg a jogszabály arról, hogy vészhelyzetben nincs szükség testületi jóváhagyásra, hogy ezzel egy ilyen szituációban gyorsan reagálhasson a település vezetője? Vagy azt gondolja a gyáli polgármester, hogy ez a jogszabály azért született, hogy mutassa: a polgármesterek felett nincs kontroll, azt csinálnak, amit csak akarnak? 

A Liberális Párt közleményében – a gyáli eset miatt – azt kéri a kormánytól, hogy fagyassza be a polgármesterek jutalmát a rendkívüli veszélyhelyzet idejére. Ez lenne a minimum, ezzel egyetértek. Ám azonnal követnie kellene ezt a gyáli polgármester esetében egy elbeszélgetésnek, amelyben felhívják a figyelmét saját pártcsaládjában, hogy amit tett, az paragrafus szerint rendben van ugyan, de erkölcsileg alulmúlhatatlan.

Várom a Fidesz közleményét!