Ilyen szellemiségben nevelkedett Orbán nagy amerikai támogatója

NVZS 2021. január 25. 12:56 2021. jan. 25. 12:56

„Gyanítom, hogy a nagy Orbán-támogató Andy Harris nincs teljesen tisztában azzal, hogy az apja milyen szerepet játszott a zsidók kiirtását támogató, több mint négyszázezer embert Auschwitzba küldő magyar náci mozgalomban” – írja legfrissebb bejegyzésében Balogh S. Éva, a Yale Egyetem volt tanára, a Hungarian Spectrum blog tulajdonosa. Bejegyzésében a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Andy Harris republikánus kongresszusi képviselő apja múltjának a „családi legendáját” göngyölíti fel. Akiről azt írja, hogy a valóságban a Nyilaskeresztes Párt, majd az SS-szel együttműködő Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség tagja volt, akit Budapesten elítéltek, de megszökött és Amerikába emigrált. „Éppen ideje, hogy Andy Harris megismerje a valós tényeket” – mutat rá a blogger.

A gyerekek nem tehetők felelőssé szüleik tetteiért – mélységesen egyetértünk ezzel a hozzáállással, s nem is ezért kell szerintünk foglalkozni az ilyen és hasonló témákkal. Azért van szükség rá, hogy megértsük, milyen szellemben nevelked(het)ett az illető gyerek, esetünkben Andy Harris. Akinek a személye azért érdekes a magyarok számára, mert azon kevés amerikai kongresszusi képviselők közé tartozik, akik teljes mellszélességgel kiállnak az évek óta sorosozó és sok más témában is – a szélsőjobb fülek számára zenét jelentő  – kettős beszédre „szakosodott” Orbán Viktor mellett.

Harris – ahogy a Hírklikk is megírta – legutóbb december elején állt ki Orbán mellett, mégpedig a magyar kormányfő által, Brüsszellel szemben a jogállamiság klauzula miatti csatározások ügyében. A Twitter-profiljába feltett (tíz további képviselőtársával közösen aláírt) levélben támogatásáról biztosította a magyar kormányt az Európai Parlament „büntető döntésével” szemben. A levelet azzal vezeti fel, hogy az Európai Parlament nemrég megbüntette Magyarországot, amiért mint szuverén ország él a jogaival és erősíteni igyekszik nemzeti öntudatát, ezért ők ismét kifejezésre juttatják, hogy támogatják a miniszterelnököt és demokratikusan megválasztott kormányát.

Balogh S. Éva már többször foglalkozott a Hungarian Spectrum blogon Andy Harris-szal, akit szélsőjobboldali politikusnak tart. Mint írja „egészen a közelmúltig számomra csak azért volt érdekes a személye, mert közeli kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, akit aktívan támogat”. Ezúttal azonban – nem kevés oknyomozás után – felgöngyölítette, hogy milyen családi háttérrel rendelkezik a Maryland színeiben immár hatodik (kétéves) terminusát töltő Harris.

Tegyük hozzá: ez a családi háttér meg is magyarázza szélsőséges nézeteit, amit a többi között az fémjelez, hogy ellenzi az egyenlő jogok biztosítását a LMBQT közösségnek a (magyar közvélemény számára a Capitolium elleni január 6-i ostrom révén ismertté vált); nem volt hajlandó elítélni (16 republikánus képviselő társával egyetemben) a szélsőséges QAnon mozgalmat; s majdnem ökölharcra ment a demokrata párti képviselőkkel a Biden győzelme után a kongresszusban tartott vitában. S végül, de nem utolsósorban, ő az egyike azoknak, akik miatt fémdetektorokat kellett kihelyezni a Kongresszusban, miután rejtve fegyvert vitt magával az épületbe.

Andy Harris minden alkalmat megragad arra, hogy elmesélje a II. Világháború idején az apjával történteket, azt állítván, hogy munkatáborba vitték, a Gulágra. Ebben többen kételkedtek, elsőként Lázár György, a Hungarian Free Press-ben fogalmazta ezt meg – írja Balogh S. Éva, aki most be is mutatja, hogy igazuk volt a kételkedőknek. 

A bloghoz elküldött olvasói levéllel indult a nyomozása, amelynek a végén – számos dokumentummal bizonyítottan – kiderítette, hogy Harris (aki korábban Harriss-ként írta a nevét), valójában nyilas párttag volt, s egyben tagja a Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetségének. Magyarországon el is ítélték 1948-ban, de vagy előtte vagy utána megszökött, hátra hagyva első szülött fiát (akit 1956 után tudott magához venni).  

Harris 1944-ben bizonyítottan már Magyarországon volt, s a félkatonai szervezet tagja volt Budapest ostroma idején is. A szervezet tagjai a Don-kanyarban harcolt magyar csapatok – a további katonai szolgálat alól felmentett – tisztjeiből verbuválódtak. A Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség mindvégig a nácik és Szálasi mellett harcolt, utóbb együttműködve az SS-sel is.

Miután bizonyítékok vannak arra, hogy Harris Zoltán 1944-ben, Budapest ostroma idején, a magyar fővárosban tartózkodott, így nem foghatták el őt a Szovjetunióban – szögezi le Balogh S. Éva, aki szerint a házról-házra (1944. december 24. és 1945. február 13. között) folytatott budapesti harcokban fogták el a szovjetek Harrist, akit 1948 áprilisában elítéltek. Nyolc hónapos börtönítéletet kapott, de az nem világos, hogy előtte vagy után szökött nyugatra. Salzburgban ismét megnősült, majd az USA-ba emigrált.

„Gyanítom, hogy Andy Harris nincs teljesen tisztában azzal, hogy az apja milyen szerepet játszott a zsidók kiirtását támogató, több mint négyszázezer embert Auschwitzba küldő magyar náci mozgalomban... Éppen ideje, hogy megismerje a valós tényeket” – zárja blogbejegyzésé Balogh S. Éva.