Ilyen volt a Fidesz parlamenti ellenzékként

Csanádi Dávid 2019. október 22. 13:42 2019. okt. 22. 13:42

A Fidesz sem volt egy matyóhímzés a parlamenti padsorok között ellenzéki korában. Kivonulások, fenyegetés, sértődés.

Amikor Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kijelentette, hogy sem a trágárság, sem a kocsmai stílus nem fedheti el a mondanivaló és az érdemi gondolat hiányát a parlamentben, eszembe jutott Arnóth Sándor fideszes képviselő, aki 2008 szeptemberében az ellenzéki padsorok közül kiabálta be Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkárnak, hogy „lógni fogsz!”.

Azt hiszem, Hadházy Ákos táblamutogatása kutyafüle ehhez képest, és zárójelben érdemes megjegyezni, hogy a kocsmai stílusban Kövér László házelnök sem maradt adós hétfőn: primitív, ostoba fajankónak nevezni ugyanis egy ellenzéki képviselőt a talponállókban szokás.

Egyébként a Fidesz ellenzékben elsősorban a büfé látogatásával tiltakozott, hiszen rendszeresen kivonult az ülésekről, különösen Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgása után. Ez végül oda vezetett, hogy 2012 decemberében egy közvéleménykutatásban már a Fidesz-szimpatizáns válaszadók többsége is úgy vélte: nem helyes folyton kivonulgatni, és elvárnák egy ellenzéki párttól, hogy a vezetője (már akkor is Orbán Viktor – a szerk.) felszólaljon az Országgyűlésben.

A legérdekesebb a rengeteg kivonulás közül az első volt, még 2006 októberében, amikor Navracsics Tibor jelentette be, hogy amennyiben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előre bejelenti, hogy beszélni fog, a Fidesz képviselőcsoportja kivonul az ülésteremből. Gyurcsány meg is ijedhetett a fenyegetéstől, mert anélkül kért szót, hogy előre bejelentette volna. Pár elszánt ellenzéki képviselő ki is vonult, de a frakció többsége a helyén maradt, köztük Orbán Viktor is.

Ezt azzal magyarázták, hogy mivel Gyurcsány nem jelentette be előre beszédét, technikailag nem lehetett megoldani a kivonulást. Máig nem derült ki, hogy mit jelent a „technikailag”, mert az üléstermet elhagyni nem különösebben bonyolult, és egy „Na, menjünk!” felkiáltás is elég a megszervezéséhez.

A Fidesz kivonulásai amúgy nem a Gyurcsány-érában kezdődtek, 2002 decemberében az MDF képviselőivel együtt hagyták el a termet, mert megsértődtek Bárándy Péter igazságügy-miniszter egy beszólása miatt. Akkor még az sem jelentett technikai akadályt, ha két frakciónak kell egyszerre elhagynia a parlamenti patkót.