In memoriam Simicska Lajos

Föld S. Péter 2019. február 6. 06:25 2019. feb. 6. 06:25

Napra pontosan négy évvel ezelőtt, 2015. február 6-án Simicska Lajos azt mondta egy újságírónak, hogy Orbán egy geci. Amikor az elkerekedett szemű sajtómunkás visszakérdezett, hogy megírhatja-e, amit mondott, Orbán Viktor egykori harcostársa megismételte az ominózus kifejezést, majd hozzátette: most bemegyek a Hír TV-be és a Magyar Nemzethez, kibaszok mindenkit, és elmegyek szánkózni.

Orbán és Simicska összeveszésének közvetlen előzményeit csak később ismerhette meg a közvélemény. Simicska Lajos az RTL Klubon 2017-ben közzé tett interjúban a következőt nyilatkozta erről:

„Ott, amikor elmondta, kijött a száján a Roszatom, ránéztem, és akkor rájött, hogy hibázott, ezt a mondatot nekem nem mondhatta volna el. Akkor egy darabig néztük egymást. Azt mondtam, hogy végiggondolom az egészet, és üljünk le egy hét múlva. És akkor leültünk, és mondtam, hogy a véleményem nem változott, ebben én nem tudok részt venni. És akkor itt closing”.

És akkor itt closing. Befejeztük, vége. Azt követően mondta ezt Lajos Orbánnak, amikor utóbbi kifejtette neki, hogy miképp fogja felszámolni Magyarországon a jogállamot. Miként készül eltiporni a szólásszabadságot, hogy ne legyen olyan hely, ahol megírják, elmondják, vagy megmutatják, hogy tolvajok vezetik az országot. Simicska utóbb azt mondta erről a találkozásról: amikor Orbán kifejtette neki, mit akar, azt gondolta magában: Ez nem biztos, hogy normális.

Simicska állítása szerint az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor Orbán közölte vele: megveteti a Roszatommal az RTL Klubot. Nem azt mondta, hogy de jó lenne, ha a Roszatom megvenné a tévécsatornát, hanem azt, hogy megveteti velük. Érezzük meg a különbséget: utóbbi nem óhaj, vágyálom, hanem kijelentő mód. Azt jelenti, hogy aki ezt mondja, olyan helyzetben van, hogy mondhat ilyet. Odaszól a Roszatomnak, esetleg Putyinnak, gyerekek, kellene nekem az RTL Klub. Még nem tudom, mi a tervem vele, lealjasítom, mint a TV2-t, esetleg bezárom, mint a Népszabadságot. De vegyétek meg, mert momentám nincs rá pénzem. Lenne, de annak egy része Mészáros Lölőnél van kihelyezve. Garancsi Istvánnál, Vajna Tímea férjénél, a saját lábon álló vejemnél.

Két jó barát beszélgetett, egy héttel a Fidesz 2014-es választási győzelme után. Két férfi, akik mindent tudnak egymásról. Együtt indultak, ugyanabból a kollégiumi szobából, ott tervezték el, hogy egyszer majd minden az övék lesz. Az övék és családtagjaiké.

Vajon sejtették-e, hogy az lesz az utolsó találkozásuk? És tényleg az volt az utolsó találkozásuk?

Simicska volt az ész, ő kitalálta ki, hogyan lehet sok pénzt keresni. Akkor még nem használták a Matolcsy által később szabadalmaztatott kifejezést, hogy a közpénz elveszíti közpénz jellegét. Akkoriban még lopásnak mondták a lopást.

De a lényeg már a kilencvenes években is az volt, mint ma. A Simicska által kitalált rendszert Orbán működtette. Simicska felépítette Orbánt, Orbán pedig hagyta, hogy Simicska megszedje magát. Tudta, ha a Lajos elégedett, abból ő sem jöhet ki rosszul

A rendszer működött, a Kaya Ibrahim és Joszip Tot ellopott útlevelével megfújt milliók - köztartozásos Fidesz-közeli cégek eladása – csak amatőr ujjgyakorlatok voltak a későbbiekhez képest.

Amúgy meg Simicska ugyanolyan gengszter, mint Orbán. Hiába drukkolt neki 2018-ban a baloldali ellenzék, várva, hogy majd ledobja Orbánra az atombombát. Ha volt is neki, nem dobhatta le, mert ő maga is ott állt alatta.

Simicska találta ki ezt a mostani rendszert. Neki jutott az eszébe, hogyan lehet pénzt csinálni az államtól kapott Fidesz székházból, és betalicskázni Orbán papa bányájába. Hogy miként lehet külföldi vendégmunkásoktól ellopott útlevelek segítségével köztartozásos cégeket vásárolva sok pénzt lenyúlni.

Ő találta ki mindazt, ami most van. Igaz, utóbb már Orbán működtette, nem utolsósorban Simicska Lajos ellenében. Kevesen tudják, hogy Bayer Zsolt, Orbán Viktor harcostársa, az ötös számú Fidesz tagkönyv tulajdonosa, egyszer már ott hagyta a Fideszt.1994 októberében a Népszabadságban így leplezte le a Fidesz szóvivőségből való távozásának valódi okát: „Dr. Simicska Lajos és Tóth Béla miatt hagytam el a pártot. Ugyanis nem szerettem őket. Nagyon nem. Dr. Simicska körül egyre több volt a fegyveres őr, s lassan kezdtünk úgy kinézni, mint valami kokainbáró rezidenciája Kolumbia alsón.”

Hogy hol van most Simicska Lajos, nem tudjuk. Orbánék 2018-as választási győzelme után eladta majd minden érdekeltségét, és eltűnt, mint szürke szamár a ködben. Szabad elvonulást kapott Orbántól, és még a pénzét is megtarthatta. Sokan azt hitték, hogy ha úgy adódik, külföldre menekül, de valószínű, hogy most is Magyarországon van, s ha megint lesz hó, szánkózni fog.

Simicska eltűnt, de ránk hagyta az életművét: egy olyan rendszert, amelynek lényege a korrupció, valamint egy négybetűs, korábban szalonképtelennek tartott szót, melynek rövidítése – O1G – 2018 decembere óta szimbólummá nőtte ki magát.