Inasok, asszonyságok, közjószágok – ez Orbán Viktor ijesztő világa

Föld S. Péter 2021. március 19. 17:40 2021. márc. 19. 17:40

Inasoknak nevezte a miniszterelnök reggel a Kossuth Rádióban azokat a rezidenseket, akiket a kórházakba vezényeltek, hogy amennyire lehet, pótolják azon orvosok hiányát, akik közül sokan az Orbán-kormány intézkedései elől menekültek külföldre, vagy a magánprakszisba. Korábban a Pfizer vakcina feltalálásában oroszlánrészt vállaló magyar kutatónőt kisújszállási asszonyságként emlegette, a gyerekeket pedig közjószágnak tartja. Orbán Viktor árvalányhajas, rettenetes világában a magyar emberek fő tevékenysége a hátrafelé nyilazás, Nagy Feró pedig éppen úgy Kossuth-díjas, mint Bartók Béla, vagy teszem azt, Kodály Zoltán.

Orbán néhány évvel ezelőtt egy interjúban magát falusi fickónak nevezte. Nem a hátrányos indulásáról szerette volna ezzel a megfogalmazással tájékoztatni a nyilvánosságot, hanem az általa feltételezett és kívánatosnak tartott magyar népi léleknek kívánt megfelelni. Amikor csak teheti és jónak látja, Orbán, a romlatlan, egyszerű emberek nyelvén beszél, akik nem a városokban és még véletlenül sem Budapesten, hanem vidéken, leginkább falvakban laknak. Ott jó emberek élnek, szemben a városiakkal, akik rosszak, ráadásul még maflák is, sok köztük a filozófus és a szemüveges. Teszetoszák, akik még egy IKEA bútort sem képesek egyedül összeszerelni.

Orbán Viktor az egyszerű emberekhez akar szólni, mert bár lenézi őket, tudja róluk, hogy sokan vannak és sok ember sok szavazatot tud hozni Orbán pártjának, a Fidesznek. A miniszterelnök tudja, hogy a rezidensek orvosi diplomával rendelkező fiatal orvosok, nem inasok tehát, akiktől – Orbán helyett is – ezúton kérünk elnézést, amiért ő lenéző összevetésben említette őket. Nem inasok a rezidensek, mint ahogy Karikó Katalin sem asszonyság, és normális családokban a gyerekek sem közjószágok.

Orbán és pártja a primitív tahók világát emelné át a XXI. századi Magyarországra, ahol a nők dolga, hogy a férfiakat, azaz, urukat és parancsolójukat szolgálják. Szüljenek nekik négy, vagy öt gyereket, és ha mindezt kellő alázattal teszik, akkor nem esnek át a vak komondoron és nem nő monokli a szemük alatt. 

Mindehhez olyan családügyi minisztert teremtett a maga gyönyörűségére Orbán, aki arra biztatja a nőket, hogy ne akarjanak egyenlők lenni a férfiakkal, ne versenyezzenek velük, érjék be kevesebbel, s ne bánkódjanak, amiért kevesebbet keresnek, mint a teremtés koronái.

Rettenetes és ijesztő az a világ, amit Orbán kínál a magyaroknak. Sokan ezt nem veszik észre, sőt, kifejezetten tetszik nekik. A magyar embereknek ugyanis nemcsak a szabad pálinkafőzés az ősi jussuk, de az is, hogy magukat büszke, szabadságszerető népnek gondolják, miközben a legtöbben fülüket, farkukat behúzzák, és ahogyan az Orbán által gyakran csodálattal emlegetett katonaságnál mondták, engedélyt kérnek meghunyászkodni.