Indonéziában terveztek merényletet a pápa ellen

HírKlikk 2024. szeptember 8. 19:15 2024. szept. 8. 19:15

Lelepleztek egy Ferenc pápa megölésére irányuló terrorista összeesküvést Indonéziában. Hát azt gondolják, hogy az Iszlám állam inspirálta őket – írja a The Sun.

A merényetet a pápa 12 napos ázsiai-csendes-óceáni körútjának indonéziai állomásán hajtották volna végre. A hatóságok razziát tartottak az egyik feltételezett dzsihadista házában, ahol íjat és nyilakat, egy drónt, valamint ISIS szórólapokat találtak.

A leendő terroristák amiatt készültek tettükre, mert szerintük a katolikus egyházfő „megbecstelenítette” az iszlámot, amikor látogatást tett egy jakartai mecsetben. Azt is kifogásolták, hogy az indonéz kormány felkérte a tévéállomásokat, hogy ne sugározzák a szokásos felhívást az iszlám imára, miközben Ferenc pápa látogatását mutatják.

Az indonéziai terrorelhárítás szóvivője szerint a fenyegetéseket a közösségi médiában is közzétették. A 87 éves katolikus egyházfő 12 napos körútján ak állomásai között Indonézián kívül Pápua Új-Guinea, Kelet-Timor és Szingapúr is helyet kapott. 

Egészen rendkívüli, hogy a pápa annak ellenére vállalkozott a hosszú utazásra, hogy kerekesszéket használ, mert az elmúlt években egészségügyi problémákkal küzdött. A hét elején a jakartai elnöki palotában tartott beszédében bírálta a vallási szélsőségeket.

„Vannak idők, amikor a hitet manipulálni lehet a megosztottság szítására és a gyűlölet növelésére” – mondta Ferenc pápa, aki hozzátette, hogy a vallási nézeteltérések nem szükségszerűek: „Az előítéleteket meg lehet szüntetni, és a kölcsönös tisztelet és bizalom légköre növekedhet”. 

Indonézia, amely a világ legnagyobb muszlim lakosságával rendelkezik, évtizedek óta küzd a terrorizmussal. Mint emlékezetes, 2002-ben a bali üdülőhelyen követtek el tömeggyilkosságot, 2009-ben pedig Jakartában ért támadás szállodákat – írja az ATV.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom