Inverteres hegesztők: árak és egyéb tudnivalók

(X) 2021. augusztus 1. 14:40 2021. aug. 1. 14:40

A hegesztés egyeseknek pontosan olyasvalami, amiről tudják, hogy soha, semmilyen körülmények között nem fogják ezt csinálni. Esetleg még olyan képzettársítás is elképzelhető, hogy akik képesek hegeszteni, azok magasan képzett szakemberek.

Mások azonban szívesen vágnak bele ebbe a kalandba, kihívásba, arra gondolva, hogy ez is ugyanúgy megtanulható, mint más barkácsolási (rész)feladatok, főleg az internet, YouTube és ismerősök segítségével. Ha Ön az utóbbi kategóriába tartozik, könnyen lehet, hogy nem csak véletlenül kattintott erre a cikkre: Ha kíváncsi arra, hogy most milyen árakon mozognak az inverteres hegesztők, akkor mindenképp érdemes szétnéznie a profibarkacs.hu weboldalon.

 

Miért inverteres hegesztő?

Mára már gyakorlatilag alig vagy egyáltalán nem található meg a hagyományos, legegyszerűbb hegesztő eszköz, amely hegesztő transzformátor néven fut(ott). Nem véletlenül. Egyes esetekben az új technikai találmányok vagy géprészek lassan, de biztosan szorítják ki a régebbi konkurenciát, néha szinte egyszerre, míg van olyan is, hogy az új találmányok jól megférnek egymás mellett a régebbiekkel.

Az inverteres vs. hagyományos hegesztő transzformátor esetében a „harc” nem volt túl komoly: az inverteres hegesztők kisebbek, könnyebbek és ennek ellenére, pontosan ugyanarra képesek, mint a hegesztő transzformátorok: elő tudják állítani a hegesztéshez szükséges áramot. Így a hegesztés jóval könnyebb velük, könnyebben lehetséges egy tartós, esztétikailag is megfelelő (azaz: szép) varrat elkészítése.

És van más is, amiben ez a kisebb túl is szárnyalja a régebbi, hagyományosat?

Igen. Méghozzá abban, hogy munka közben is lehetséges vele szabályozni az áram erősségét.

Ha nem vagyunk profi hegesztők vagy akár semmi tapasztalattal sem rendelkezünk, mi azt ajánljuk, hogy az újabb, könnyebben kezelhető inverteres hegesztővel kezdjük megtanulni a hegesztés tudományát. Higgyük el, sokkal könnyebb dolgunk lesz.

Mire kell figyelni hegesztés közben?

Akár először, akár több századjára állunk neki hegeszteni, a biztonsági előírásokról nem szabad elfeledkezni. A hegesztéshez elengedhetetlen a védőszemüveg és a hegesztőpajzs használata.

A biztonság kérdésében figyeljünk arra, hogy soha ne váljunk önteltté, hiszen ez személyi és anyagi sérülésekhez is vezethet, és semmi nem olyan fontos, mint az egészségünk. Hiszen mi mást birtoklunk és irányítunk valójában, mint a saját testünket!?

A megfelelő biztonságért felelő termékek megvédik a bőrünket és a szemünket, többek között a kicsapódó, kirepülő szilánkoktól.

Nem is beszélve arról, hogy maga a láng akár hetekig képes begyullasztani a szemünket, míg az UV sugárzás maradandó szemkárosodást is képes okozni.

Milyen árakon lehet inverteres hegesztőt beszerezni?

Az előző leírásból az lehet a benyomásunk, hogy több százezres tételben kell gondolkodnunk, de erről nincs szó: a Profibarkács oldalán a legolcsóbb inverteres hegesztő jelenleg 30.000 Ft alatti áron beszerezhető és a legtöbb modell ára 80.000 Ft alatti.