Irán bejelentette: véget ért az Izrael ellen indított dróntámadás 

HírKlikk 2024. április 14. 11:20 2024. ápr. 14. 11:20

Az iráni dróntámadásról nyilatkozó politikusok közül többen indokolatlannak nevezték a katonai akciót, és a közel-keleti fegyveres konfliktus kiszélesedésétől tartanak. 

Köztudott, hogy szombat éjjel iráni drónok, és rakéták repültek Izrael irányába, melyek nagy részét az izraeli légvédelem (amerikai segítséggel) semlegesítette. 

A támadásnak egyetlen sérültje van. Irán egyébként vasárnap reggel közölte, hogy a támadás véget ért – írja az Index

Antony Blinken, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere azt írta az X közösségi oldalon, hogy az Egyesült Államok elítéli Irán Izrael elleni támadását.

Lloyd Austin, amerikai védelmi miniszter példátlannak nevezve Irán támadását, és közölte: nem keressük a konfliktust Iránnal, de nem fogunk habozni, hogy fellépjünk csapataink védelmében és támogassuk Izrael védelmét – derült ki Austinnak a Pentagon sajtóirodája által kiadott nyilatkozatából.

Olaf Scholz, német kancellár „indokolatlannak és felelőtlennek” nevezte az éjszakai, iráni válaszcsapást, és hangsúlyozta: Németország Izrael mellett áll.

Az Európai Unió határozottan elítéli az Izrael elleni elfogadhatatlan iráni támadást  – írta Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ugyancsak az X-en. Hozzátette, hogy a támadást súlyos fenyegetésként értékeli a regionális biztonságra nézve. 

Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke „nagyon aggasztónak” tartja a helyzetet a Közel-Keleten. 

Guy Verhofstadt, belga európai parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az Iszlám Forradalmi Gárdát már terrorszervezetnek kellett volna nyilvánítani.  

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: mindkét félnek tartózkodnia kell a további eszkalációtól, és a régió stabilitásának helyreállításán kell dolgoznia.

Rishi Sunak, brit miniszterelnök politikustársaihoz hasonlóan, „a leghatározottabban elítélte Irán vakmerőnek nevezett támadását” Izrael ellen.

Forrás: Index