Iskolakezdési támogatás nélkül maradtak a tanárok

HírKlikk 2024. szeptember 20. 05:45 2024. szept. 20. 05:45

Lassan négy hete elkezdődött a tanév, az MSZP szerint mégis több iskolából az a hír érkezett, nem került kifizetésre a pedagógusok által igényelt iskolakezdési támogatás. A Szombathelyi Tankerületi Központ ráadásul bevallotta: költségvetésükben nem áll rendelkezésre erre a célra elkülönített forrás. Ez lenne a családbarát kormányzás? Így támogatja a tanárokat a Fidesz-kormány? – teszi fel a kérdést Szabó Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője.

A szocialista politikus közleménye szerint kiderült, a pedagógusok által igényelhető iskolakezdési támogatást több tankerületi központ nem tudja kifizetni, annak ellenére, hogy ezt a státusztörvény végrehajtási rendelete lehetővé teszi. Erre a béren kívüli juttatásra azon tanárok jogosultak, akik iskoláskorú gyermeket nevelnek, a kapott összeget pedig tanszerekre, ruházatra, tankönyvekre lehet felhasználni. A támogatás komoly segítséget nyújthat, hiszen az gyermekenként jelenleg bruttó 120.060 forint. A Szombathelyi Tankerületi Központ beismerte: sok kérelem érkezett hozzájuk, azonban egyszerűen nem áll rendelkezésre forrás erre a célra a költségvetésben. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke pedig tisztázta, nem egyedi eset a szombathelyi.

Szabó Sándor szerint a történtek több szempontból is vérlázítóak. A kormány oly büszkén hirdeti családpolitikáját, mégsem biztosítanak az iskoláskorú gyermeket nevelő pedagógusoknak támogatást, annak ellenére, hogy ezt a kormány által a parlamenten áterőltetett státusztörvény tette lehetővé. Hasonlóan felháborítónak tartja, hogy a pedagógusbérek rendezését is propagáló kormányzat egyszerűen hátat fordít a juttatásokra jogosan igényt tartó tanároknak, a helyzetet pedig nem is tisztázzák.

Az MSZP szerint végre valódi, működő családpolitikára lenne szükség, amelynek része az is, hogy a törvényben rögzített juttatások kiutalását nem elsunnyogja a kormány, hanem betartja szavát. Szabó Sándor szerint ideje lenne, ha a kormány belátná, a pedagógusokat nem lehet a végtelenségig kihasználni, jelenleg is már csak a legelhivatottabb tanárok vannak a pályán, azonban, ha a kormány nem becsüli meg őket a jövőben sem, hatalmas kérdés lesz, ki tanítja majd a jövő generációit.

Forrás: MTI-OS


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom