Ismét a legszegényebbek járnak a legrosszabbul

HírKlikk 2020. április 23. 16:00 2020. ápr. 23. 16:00

„A magyar népesség 33 százaléka, több mint 3 millió ember él olyan háztartásban, amelynek egyáltalán nincsenek tartalékai” – állítja  Molnár György, az MTA KRTK tudományos főmunkatársa. Ők azok, akiket a leginkább sújt a koronavírus-járvány okozta munkaerő-elbocsátási hullám. Az eleve a szegénységi küszöb alatt élőknek kevésbé vannak tartalékaik, mint az ennél magasabb jövedelműeknek. A legrosszabb helyzetben az egy vagy több gyereket egyedül nevelők vannak.

Megerősíti az általános vélekedést „A magyar háztartások tartalékai” címmel közölt cikkében Molnár György, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa, aki azt vizsgálta, milyen tartalékokkal rendelkeznek a magyarok a koronavírus járvány kiváltotta munkanélküliség közepette. Sok háztartás esetében, ez a jövedelem váratlan, nagymértékű csökkenését eredményezte, vagy váratlan többletkiadásokat okozott. Egy ilyen helyzettel azok tudnak kiadásaik radikális csökkentése nélkül megbirkózni, akiknek vannak tartalékaik.

A tartalékokkal kapcsolatos átlagértékek nem sokat mondanak, hiszen a nagyon nagy értékek semlegesítik a tartalék nélkülieket – írja a szerző. Éppen ezért, ő inkább a Központi Statisztikai Hivatal Háztartási Költségvetési és Életkörülmények adatfelvételéből indult ki, amely egy kérdésre adott válaszokkal operál: „képes volna-e a háztartás egy váratlan, nagyobb összegű kiadást saját forrásból fedezni?”. Nos, a magyar népesség 33 százaléka, több mint 3 millió ember él olyan háztartásban, amelynek egyáltalán nincsenek tartalékai. Ezzel az európai középmezőnyben vagyunk – mutat rá a szerző –, kisebb-nagyobb mértékben lemaradva a velünk leginkább összehasonlítható visegrádi országok mögött (Csehország 22, Lengyelország 29, Szlovákia 30 százalék).

Nem meglepő, hogy a szegénységi küszöb alatt élőknek kevésbé vannak tartalékaik, mint az ennél magasabb jövedelműeknek. Ám a másik három visegrádi országhoz képest, Magyarországon jóval nagyobb az eltérés a tartalékkal rendelkezők arányát tekintve, a szegények és nem szegények között.

Íme a részletes adatok: