Ismét felmentették a Németh Szilárd által 10 éve perbefogott csepeli MSZP-s politikust

Harkai Péter 2020. december 2. 19:31 2020. dec. 2. 19:31

Közel egy évtized elteltével, első fokon bűncselekmény hiányában felmentette a bíróság az MSZP volt csepeli elnökét Szenteczky Jánost, aki ellen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés miatt tett feljelentést a helyi Fidesz.

A szocialista politikus ellen az eltelt években közel 50 feljelentés született a kormánypárt helyi képviselői által, ezekből eddig egyetlen relevánsan elmarasztaló ítélet sem született. A követhetetlen mennyiségű feljelentés túlnyomó részéből nem lett igazi ügy, mert már a rendőrségi szakaszban elhaltak.

Legutóbb 2020. januárjában született felmentő ítélet, szintén hűtlen kezelés vádja alól – csak ez az egy ügy három éven át húzódott.

Az egyértelműen politikai támadássorozat még most, tíz év elteltével is a felperes fideszes beadványok kudarcával végződik. A bíróság újabb vád alól mentesítette a szocialista politikust, amiről a tárgyalás napján az alperes ügyvédi irodája által megjelentetett közleményben értesítik a közvéleményt:

„Hosszú ideje, közel egy évtizede tartó büntetőeljárás végére tett ma pontot a Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon. Ügyfelünk, Szenteczky János a 2010-es országgyűlési választások előtt a csepeli vagyonkezelő vezérigazgatója, majd az MSZP csepeli polgármester-jelöltje is volt. A választások után védencünkkel szemben többféle büntetőeljárás indult. Ebből végül két ügyben nem emelt vádat az ügyészség, így azok pótmagánvádas eljárásként folytatódtak. A pótmagánvádas eljárások egyike még folyamatban van első fokon, a másikban ügyfelünket már korábban jogerősen felmentették. Három vádirati történeti tényállást pedig összevonva, egy eljárásban tárgyalt a BKKB. A mai napon a közvádas ügyben, első fokon, mindhárom vádirati történeti tényállás vonatkozásában teljeskörű felmentő ítélet született Szenteczky János MSZP-s politikus vonatkozásában. Az elsőfokú ítélet indokolása szerint Szenteczky János egyik vádpont vonatkozásában sem bűnös és nem követte el a vád szerinti nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettét. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség képviselője fellebbezést jelentett be, így a határozat nem emelkedett jogerőre."

Dr. Wágner Ádám ügyvéd, Wagner & Wagner Ügyvédi Iroda