Ismét gyanús ügybe keveredtek a magyarok – az osztrák ügyészség vizsgálódik

HírKlikk 2021. március 5. 21:40 2021. márc. 5. 21:40

Ausztriában botrány tört ki egy nagyobb tétel FFP2 típusú maszk miatt, amit az egészségügyi maszkokat gyártó, Hygiene Austria cég dobott volna piacra még tavaly, de amelyekről az előzetes vizsgálat során kiderült, hogy nem felelnek meg az uniós előírásoknak. A céggel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy Kínából importált maszkokat látott el új felirattal, hogy osztrák termékként kínálja azokat. Magyarországon hitelesítették a maszkokat.

A Der Standard erről beszámoló cikke szakértőket idéz, akik szerint nem áll fenn a veszély, hogy az érintett maszkok ne lennének biztonságosak. A rájuk nyomott jelzésből egyebek között az is kiderül, hogy az uniós hitelesítést a maszkok Magyarországon kapták meg, nevezetesen egy Gépteszt elnevezésű cégnél. 

A lap által idézett szakértő szerint a Gépteszt régi szereplő a piacon, a késői nyolcvanas évek óta végez hitelesítési eljárásokat. A Hygiene Ausztria azért fordult a magyar vállalathoz tavaly, mert Ausztriában akkor még nem utalták a megfelelő hatóság hatáskörébe, így Ausztriában nem lehetett lefolytatni az eljárást. Előzetes vizsgálatot azonban folytattak, és ez arra jutott, hogy a maszkok nem felelnek meg az uniós előírásoknak. 

Az akkori körülmények között a többi hasonló árukat forgalmazó osztrák cég német hitelesítő intézetekhez fordult, és legalábbis figyelemre méltó, hogy a Hygiene Austria magyarországi céget kért fel az egész EU-ban érvényes hitelesítésre. 

Az osztrák cég azt hozta fel indokként, hogy a hirtelen megnőtt kereslet kielégítése céljából kínai bérgyártót vont be, és a terméket az SGS elnevezésű svájci cég hitelesítette. Egyelőre nem világos, hogy ez esetben hogyan került a maszkokra a Magyarországra utaló 2233 jelzés – írta a lap szakértőket idézve. A vitatott maszkok ügye az osztrák ügyészség előtt van.