Ismét Iványiékra szabadították az adóhatóságot egy elterelő kommunikációs hadművelettel

NVZS 2024. február 20. 14:20 2024. feb. 20. 14:20

Estére tiltakozó megmozdulást hív össze Iványi Gábor a Dankó utcához, a részleteket a délután folyamán teszik majd közzé – tudta meg a Hírklikk a lelkésztől. Az előzmény, hogy ma reggel a NAV nyomozói – három órás házkutatás után – magánlakásáról bilincsben elvitték Békéscsabára Ónodi István lelkészt, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és intézményei gazdasági hivatalának vezetőjét. Iványi Gábor szerint az akció összefüggésben van a pedofil üggyel, megpróbálják elterelni a botrányt más irányba. Herényi Károly, az Oltalom Rádió egyik munkatársa lapunknak egyenesen úgy fogalmazott: „ez egy nagyon pontosan időzített kommunikációs akció, amely a Balog-féle egyházi botrányt akarja ellensúlyozni, hogy elterelje a figyelmet Novák Katalinról, Varga Juditról, Balog Zoltánról és egyes egyházak szerepéről a pedofil bűnözésben”

Délben került fel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Facebook oldalára a közlemény, amely beszámolt arról, hogy bilincsben vitték el otthonából az egyház gazdasági hivatalának vezetőjét. Ónodi Istvánt azután verték bilincsbe, hogy közölte: csak ügyvédje jelenlétében nyilatkozik, amit a hatósági személyek „akadékoskodásnak” minősítettek. Az eljárás közben és után nem telefonálhatott, készülékét elvették, és nem hagytak ott sem a házkutatásról, sem az eljárás értelméről semmiféle hatósági iratot. Kérdésre, hogy mi a vád, azt válaszolták, hogy vád nincs, nyomozás zajlik. Később ezt azzal egészítették ki a feleség számára, hogy „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt zajlik az eljárás.

A MET közleménye emlékeztet arra, hogy ez a lépés egy nappal előzi meg az egyház rendes évi országos közgyűlését (zsinatát), és napra csaknem pontosan két évvel követi azt, hogy (2022. február 21-én) a NAV fegyveresei váratlanul ellepték az egyház központját és gazdasági hivatalát. Válogatás nélkül minden adathordozót és hivatalos iratot elkoboztak. Az eljárásról azóta semmiféle információt nem adtak. Az elvitt személyi és egyéb anyagokat, számítógépeket nem szolgáltatták vissza. „Tekintettel a nyomozásban tartott két éves hallgatásra, az intézkedés időzítésére, és az őrizetbe vétel váratlan voltára, az akció politikai indítékúnak tűnik” – szögezi le a közlemény. Amely emlékeztet arra is, hogy az egyház négy nappal ezelőtt nyilvánosan tiltakozott a pedofil ügyben érintett bántalmazó jogkövetkezmények alóli felmentése ellen. Az egyházi közbenjárásra kialkudott, és az akkori igazságügyi miniszter által ellenjegyzett államfői döntést vállalhatatlannak nevezték, és szolidaritásukat fejezték ki az áldozatokkal.

Ez utóbbit megerősítette a Hírklikknek Iványi Gábor is. Mint kifejtette: meggyőződése, hogy az akció összefüggésben van a pedofil üggyel, ezzel is más irányba megpróbálják terelni figyelmet, el a botrányról. „Óhatatlanul merül fel a kérdés, vajon Balog Zoltán, Novák Katalin tényleg önállóan cselekedett, illetve a kormánytag Varga Judit igazságügyi miniszter valóban elhallgatta a kormányfő előtt, hogy ellenjegyzi az akaratot?” – tette fel a kérdést a lelkész, meg is válaszolva azt, mondván, ezt nem tudja elhinni. „Egészen egyszerűen el kell terelni a figyelmet erről az egész ügyről, alapvetően erről szól ez az akció”.

Az pedig, hogy gazdasági tér felé próbálják terelni az ügyet? Iványi emlékeztetett arra, hogy Alekszej Navalnij ellen is gazdasági bűncselekmény volt az egyik vád, de már Jézus perében is megfogalmazódtak hasonló vádak, ez a vád ugyanis olyan ősi, amilyen ősi az emberiség. „Minden ilyen kifosztásos ügyben, amikor az elmúlt 14 évben elvettek tőlünk, mindig gazdasági bűnt szimatoltak, miként az egyházzal szemben is az úgynevezett bizniszegyház vádat hangoztatták, noha egyértelműen látszik, hogy nem azok vagyunk” – mondta. De ez szerinte már csak azért sem véletlen, mert ez az, amire minden kapzsi, rosszhiszemű lélek rezonál. „Ha ugyanis azt mondják, hogy az a baj velünk, hogy alapvető emberi jogokért küzdünk, arra senki nem figyel fel, az azonban mindjárt figyelemfelkeltőbb, ha valamilyen gazdasági szálat is beleszőnek, még ha nagyon homályosat és homályosan is” – szögezte le.

Azt már Herényi Károly, volt MDF-es politikus, az Oltalom Rádió egyik munkatársa mondta a Hírklikknek, hogy szerinte joggal feltételezhető: ez egy, a Balog-féle egyházi botrányt ellensúlyozni akaró, Rogán által kitalált, nagyon pontosan időzített kommunikációs akció, elterelendő a figyelmet Novák Katalinról, Varga Juditról, Balog Zoltánról, s egyes egyházak szerepéről a pedofil bűnözésben. „Egyértelműen arról van szó, hogy – szaknyelven szólva – meghatározzák a napirendet, azt, hogy Novák Katalin, Varga Judit, Varga volt férje, Balog Zoltán helyett miről beszéljenek az emberek”. 

Hogyan lehet fellépni ez ellen? Meg lehet-e állítani az ilyen atrocitásokat? – kérdeztük. Herényi szerint erre egyetlen megoldás van: „el kell zavarni Orbán Viktort és a kormányát, amíg ők vannak hatalmon, addig nincs jogállam, és folyik az ilyen és hasonló politikai garázdálkodás”.

FRISS:

Iványi Gábor, a MET elnöke délután 16:15-kor kiegészítést tett közzé a MET munkatársait érintő mai NAV házkutatással és őrizetbe vétellel kapcsolatban. Ebben leírta, hogy a békéscsabai nyomozó hatóság közölte Ónodi István lelkész, gazdasági igazgató feleségével, hogy 72 órára őrizetbe veszik a férjét. Ónodi Istvánt mindeddig ügyvéd hiányában nem tudták kihallgatni, sőt egy darabig egyetlen érintett sem tudta megmondani, hol is található.

Iványi Gábor arról is írt, kiderült az is, hogy a mai napon ugyancsak reggel 6.00 órakor a MET dunaújvárosi művészeti iskolájának igazgatójánál is házkutatást tartottak, majd átszállították Székesfehérvárra. Ott ugyanazok a kényszerintézkedést alkalmazó személyek hallgatták ki, jelezve, hogy ez csupán még csak nyomozás, de azt is közölték, hogy öt évig terjedő elzárással büntethető az érintett (akinek fogalma sincs, mit akarnak a terhére róni). Ráadásul jelenleg súlyos beteg, a nyomozók azonban a Dunaújvárosba való visszaszállítást nem vállalták, hanem egyszerűen elengedték a városban, hogy szervezze meg maga a hazajutását.

A MET-nek nincs tudomása arról, hogy a MET vagy az Oltalom más munkatársaival szemben efféle hatósági intézkedést foganatosítottak volna – közölte Iványi.