Ismét lesz rezsicsökkentés?

HírKlikk 2020. szeptember 29. 18:12 2020. szept. 29. 18:12

Az üres pénztárcák nagy népszerűség-csökkenést eredményezhetnek a Fidesznél, ezért valószínűleg tervben van egy újabb rezsicsökkentés.

Az ATV számol be arról, hogy Baka F. Zoltán, az Mfor.hu újságírója elmondta, hogy lapcsaládjuk tagja, a Privátbankár.hu rendszeresen készít havi árfelmérést: elmennek három nagyobb üzletbe, ahol próbavásárlással alapvető élelmiszerek árát vizsgálják. Az elmúlt időszakban azt látták, hogy jelentősen megugrottak a zöldség-gyümölcs árak.

Az újságíró szerint, ez betudható annak, hogy a járvány-időszakban nem lehetett vendégmunkásokat behozni, a szállítási útvonalakon is kaotikus helyzetek alakultak ki, továbbá az időjárástól sem lehet eltekinteni, ami az elmúlt évben elég cudar volt.

A jegybank előrejelzése alapján, a feldolgozatlan élelmiszerek ára 12-13 százalékkal emelkedett az infláció miatt. Ez a drágulás a szakember szerint komolyabban érint egy-egy társadalmi réteget, ahol nagyobb súllyal jelennek meg az élelmiszer-típusú kiadások. Ilyen a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek csoportja.

Az élelmiszerek iránt nem csökken a kereslet, egy járványhelyzetben mindenki igyekszik átcsoportosítani a forrásait és a legszükségesebbekre költeni, az élelmiszer pedig idetartozik. Az újságíró szerint, a válságok idején kevesebben adnak ki nagy értékű cikkekre, de a létfenntartáshoz szükséges eszközöket most is be kell szerezni.

Annak kapcsán, hogy az MNB jövő évre drágulást jelez az üzemanyag terén, elmondta, hogy itt kimutatható a keresletcsökkenés hatása. Idén csökkenni fog, jövőre viszont egy bázis hatás lesz, ezért az alacsonyabb árról történő emelkedés magasabbnak fog hatni. 

Baka F. Zoltán úgy véli, a kormány már 2022-re figyel: ha kiürülnek a pénztárcák, nagyobb elbocsátások lesznek, az komoly népszerűség csökkenést eredményezhet a Fidesznél. Annak kapcsán, hogy ha a közüzemi szolgáltatások terén a piaci árak továbbra is alacsonyok maradnak, várható-e egy következő rezsicsökkentés, az újságíró megjegyezte, hogy biztos talonban van az ötlet, de jól kell időzíteni, hogy választásra ösztönző hatása legyen.

Forrás: atv.hu