Ismét orosz oligarchákat mentene meg a vagyonelkobzástól a magyar kormány

HírKlikk 2023. január 18. 15:25 2023. jan. 18. 15:25

Magyarország újra fel akarja hígítani az Európai Unió Moszkva elleni szankcióit, és ezúttal azt követeli, hogy kilenc személyiséget távolítsanak el a szankciós listáról – adta hírül a SZER, és több más sajtóorgánum. A listára eddig 1300 személy és 170 entitás került fel a különböző csomagokban, és ez egyebek között beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást jelent az érintettek számára.  

A SZER a helyzetet ismerő, de nyilatkozásra nem jogosult diplomáciai forrásoktól kedden szerzett információira hivatkozva közölte a hírt. Budapest többek között Aliser Uszmanovot, Pjotr Avent és Viktor Rasnyikovot akarja levetetni a listáról. A három oligarchát Magyarország már a szankciók legutóbbi meghosszabbításakor, szeptemberben is le akarta vetetni a listáról, de a politikai nyomás hatására hamar visszavonult – emlékeztet a Szabad Európa Rádió. A magyar követelésben az említett személyek mellett szerepel Uszmanov testvére, Gulbahor Iszmajlova, Aven üzleti partnere, Mihail Fridman, Dmitrij Mazepin fehérorosz-orosz oligarcha, a fia, Nyikita Mazepin, valamint Grigorij Berezkin és Vjacseszkav Mose Kantor orosz oligarcha.

Orbán Viktor miniszterelnök régóta bírálja az EU Moszkvával szembeni álláspontját azzal, hogy a szankciók magát az EU-t sértik, de nem ártanak Moszkvának és nem segítenek Ukrajnának. Az eddigi szankciók érvényét március 15-én kell újabb félévre meghosszabbítani, és ehhez konszenzus, vagyis egyhangú döntés szükséges.

Más forrásokból kiderül: az EU eddig orosz oligarcháktól mintegy 12 milliárd eurónyi vagyont fagyasztott be. Ám arról is hírt adott a sajtó, hogy Uszmanov hatalmas jachtja a lefoglalás ellenére eltűnt egy  horvátországi kikötőből, miután az oligarcha előzőleg az Európai Bíróságnál támadta meg eredménytelenül a lefoglalást. Egy szardíniai szárazdokkból pedig Mazepin jóval kisebb jachtja tűnt el, miközben az európai hatóságok azon voltak, hogy bizonyítsák, hogy valóban Mazepin a hajó tulajdonosa. (Erről itt és itt olvashatnak.)

Forrás: Hírklikk