Isten, haza, csalás – 2018. április 8. országgyűlési választás Magyarországon

Föld S. Péter 2019. április 8. 11:10 2019. ápr. 8. 11:10

Egy évvel ezelőtt, 2018. április 8-án egészen délelőtt 11-ig reménykedhettek azok, akik változást akartak Magyarországon. A reggeli és délelőtti részvételi arányok igen magasak voltak, és a magas részvétel az elemzők, valamint a gyakorlat szerint is általában a mindenkori ellenzéknek szokott kedvezni. Vagyis, azoknak, akik kormányváltást szeretnének.

Jöttek az adatok rendületlenül, és úgy tűnt, hogy a Fidesz uralmának vége. Megmozdult az ország, gondolták sokan, végre azok is elmentek szavazni, akik korábban soha, vagy csak nagyon ritkán. Voltak persze óvatos hangok is, hogy szép dolog a magas részvétel, de talán ez annak is köszönhető, hogy a Fidesz szervezetten viszi szavazni a migránsok rémével megvezetett, és zsák krumplival, hagymával megvett embereket.

Aztán 11 óra tájban valami történt, Hogy mi, azt máig nem tudjuk pontosan, de tény, hogy a korábban kétóránként közölt részvételi adatok elmaradtak. Majd jött a tájékoztatás, hogy elromlott a választási rendszer, de nincs baj, mert a választás rendben zajlik.

Rövid idő elteltével a hivatalosság korrigálta magát: nem a választási rendszer romlott el, csak a választási honlap. Vagyis, a rendszer működik, csak a nagyközönség nem láthatja, hogyan alakulnak a részvételi arányok.

Aztán, órákkal később, ez is megjavult. Amikor az újabb részvételi adatok megjelentek, már látható volt, hogy nem dől meg a részvételi rekord – igaz, a számok még így is viszonylag magasak voltak. De még az a különös dolog is megesett, hogy az esti fél hetes részvételi arány magasabb volt, mint a fél órával későbbi. Persze, ezt is megmagyarázta a hivatal, igaz, nem értette senki. Mint ahogy az is érthetetlen volt, ahogyan az ellenzéki pártok ezt az egész cirkuszi mutatványt fogadták.

Most, egy évvel a történtek után persze könnyű okosnak lenni, de talán még aznap egy nemzetközi sajtótájékoztatót kellett volna összehívni, ahol bejelentik, hogy addig nem fogadják el a választás eredményét, míg egy független, szakmai testület - amely nem kis részben informatikusokból áll, - fel nem deríti, hogy mi történt délelőtt 11 óra után

Valószínűleg akkor is nyert volna a Fidesz, mert behozhatatlan anyagi előnye mellett a nagyközönség számára elérhető média is az ő oldalukon állt. Feltehetőleg akkor is a Fidesz lett volna a legerősebb párt, de joggal feltételezhető, hogy nem borult volna narancsba az ország, ahogyan azt az esti tévéközvetítésekben láthattuk. Nem lett volna kétharmad, és akkor Magyarország sorsa is másként alakul.

Ami biztos: Polt Péter legfőbb ügyész 2019 februárjában a következőt válaszolta a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjének kérdésére: „a 2018-as parlamenti választással kapcsolatban 249 nyomozást rendeltek el, ebből 151 még mindig folyamatban van, bírósági döntés négy ügyben született.”

Ennyit tudunk, vagy még ennyit sem. A többi néma csend.