Itt a járvány negyedik hulláma, de az országos tiszti főorvos hallgat

Föld S. Péter 2021. október 26. 07:44 2021. okt. 26. 07:44

Magyarországon is elindult a járvány negyedik hulláma, jelentette be Kásler Miklós az Emmi minisztere október 24-én, az Életközelben című videósorozat legújabb epizódjában. Mindez egy nappal az október 23-i tömegrendezvények után történt. Azt ezt megelőző napokban Kásler miniszter nem beszélt a járványról, egyetlen szóval sem óvta honfitársait, hogy kerülni kellene a zsúfoltságot, viseljünk maszkot, és arról sem szólt, hogy már most szigorításokra volna szükség. Müller Cecília országos tiszti főorvos sem mondott semmit, Merkely Béla, aki egy ideje plakátokon hirdeti, hogy „Az oltás működik, Magyarország működik”, ugyancsak hallgat.

Müller Cecília eltűnt. Az országos tiszti főorvos a maga módján levezényelte a járvány első és második hullámát, átvette az ezért járó kitüntetést, valamint – tavaly március és idén június között - a 6 millió forintos motivációs elismerést. Müller doktornő, aki egy időben naponta szerepelt a televízióban, sztárrá vált és szinte családtaggá, kedves, jóságos nagymamaként óvta a lakosságot attól, hogy elővigyázatlanságokat kövessen el. Voltak persze bakijai és baklövései, amelyeken hol bosszankodott, hol meg mulatott az ország, például, amikor azt javasolta, hogy csak akkor menjünk orvoshoz, ha egészségesek vagyunk. És ő volt az, aki kezdetben a maszkviselés ellen ágált, mert az szerinte káros és fölösleges, aztán néhány nap és sok fertőzött után, már homlokegyenest más lett a véleménye. Ő dobta be a köztudatba a nyunyókát, azt állítván, ha egy beteg gyerek meggyógyult, és újra mehet óvodába, a nyunyókáját hagyja otthon, mert behurcolhatja a közösségbe a fertőzést.

Ezek voltak Müller Cecília legfontosabb megnyilvánulásai a járvány első két hulláma idején. Ezt követően, azonban eltűnt, nyoma veszett, nyáron még elrendelt néhány hőségriadót, de ez minden, ami a tevékenységéről tudható.

Jött helyette Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora. Igaz, ő nem a tévében, az operatív törzs sajtótájékoztatóin igazította el a magyarokat, hanem óriásplakátokon hirdette az oltás fontosságát.

„Az oltás működik, Magyarország működik” – mind a mai napig ezzel a szöveggel támadják az embereket Merkely doktor ember-nagyságúnál nagyobb fotói. És az oltás tényleg működött, dicsekedett is ezzel a kormány éjjel, nappal, minden hullámhosszon. Ez az öröm addig tartott, ameddig lehetett azt állítani, hogy hazánk az oltottság tekintetében a világ élvonalában van. És tényleg volt idő, amikor ott voltunk, ám azóta a  hazai oltakozási hajlandóság megtorpant, s mostanra az EU átlaga alá kerültünk, ráadásul, az eddigi több mint 30 ezer halott a lakosság számához viszonyítva az egyik legmagasabb a világon.

Így érkeztünk el a Kásler Miklós által szinte észrevétlenül bejelentett negyedik hullámhoz, ami amúgy már jóval előbb itt volt, mint ahogyan azt Kásler miniszter közölte a magyar emberekkel. De jött az ünnep, október 23-a, a kormány kedvenc civil szervezete, a CÖF Békemenetet szervezett, vagyis, kiállást a Fidesz mellett. Orbán Viktor is beszélt a forradalom elfojtóiról, egyedül az oroszok nevét felejtette el megemlíteni. Pedig, ők voltak azok, akik leverték és vérbe fojtották 1956-ban a forradalmat. Brüsszelről hallottunk, meg Gyuri bácsiról, aki tuggyukki, de leginkább Gyurcsány Ferencről. Ezt hallgatta a sok tízezer ember, akiknek döntő többsége nem viselt maszkot, nem tartotta a szakemberek által ajánlott távolságot, viszont, a közszolgálatinak mondott média szerint olyan sokan voltak, hogy tömött sorokban töltötték meg az Astoria és az Erzsébet tér közötti helyet.

Erről a helyzetről kellett volna valamit mondania Müller Cecíliának, ha már a sors kegyelméből ő az országos tiszti főorvos, Merkely Bélának, aki a Semmelweis Egyetem rektora és a kormány járványügyi kommunikációjának plakátarca. De a hivatalosság részéről egyedül Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szólalt meg két nappal az ünnepi tömegrendezvények előtt. Ő is csak halkan, mintegy zárójelben mondta: nem ajánlja, hogy a járvány szempontjából katasztrofális helyzetben lévő Romániából ezrek utazzanak hozzánk a nemzeti ünnepre. Nem tiltotta meg a magyar kormány a nemzettestvéreknek, hogy meglátogassák a nemzet fővárosát, csupán egy nem igazán autentikus személy, a kancelláriaminiszter tolmácsolta ajánlásként, hogy nem volna jó, ha jönnének.

De jöttek, mert szeretik Orbán Viktort és a Fideszt, és még ennél is jobban szeretik azt a támogatást, amit a magyar kormánytól, azaz, a magyar adófizetőktől kapnak. (Utóbbiaktól nem kérdezték meg népszavazáson, sem pedig a nemzeti konzultációknak álcázott parasztvakítások alkalmával, hogy akarják-e milliárdokkal támogatni a határon túl élő magyarokat.)

Kásler doktor orvosból politikus lett, az ő részéről ha nem is menthető, de legalább magyarázható, hogy beleállt a politikába, nem hangoztat szakmai véleményt Orbán Viktor akarata ellenében. De Müller Cecília legjobb tudomásunk szerint még mindig orvos, akárcsak Merkely Béla, köti őket az orvosi eskü, vagyis, hogy minden tudásukat a gyógyítás szolgálatába állítják. A gyógyításba beleértődik a megelőzés is, s ha valakiknek, nekik tudniuk kell, amit az Magyar Orvosi Kamara, valamint minden rendű és rangú orvosi szakértő már hetek óta hiába hajtogat: legalább a zárt helyeken és a tömegközlekedési járműveken el kellene rendelni a maszk viselését, mert az oltás mellett csak így lassítható a járvány negyedik hullámának terjedése.

De sem Müller Cecília országos tiszti főorvos, sem az óriásplakátokról ránk köszönő Merkely doktor nem mondott semmit ezzel kapcsolatban. Nem mertek és nem is kívántak szembeszegülni a király akaratával, és még azon az áron is hallgatnak, hogy ezzel feláldozzák szakmai hitelességüket és veszélybe sodorják honfitársaikat.

Keressük Müller Cecília, Merkely Béla és a többi hallgatag ember szakmai hitelességét. Aki látta, ne próbálja meg feltartóztatni, hanem értesítse a legközelebbi nyilvánosságot.